Andrei Mardari / NewsMaker

Votat în primă lectură: O parte din cheltuielile pentru consumul gazului natural și a energiei termice vor fi compensate de stat

Deputații au aprobat, în prima lectură, proiectul de lege privind compensarea cheltuielilor pentru consumul gazelor naturale și energiei termice în perioada rece a anului. Documentul prevede dreptul consumatorilor casnici de a beneficia de compensarea diferenței cheltuielilor pentru consumul de gaz natural și energie termică, ca rezultat al majorării tarifelor pentru aceste utilități.

Se propune compensarea, în proporție de 67%, pentru primii 50m3 de gaz natural consumați, iar pentru următorii 100 m3 compensarea va constitui 50% din cuantumul diferenței dintre prețul din luna de facturare și prețul din luna octombrie 2021.

Compensația maximă, oferită pentru  consumul de gaz natural, va constitui 540 lei.

Adițional, pentru energia termică se propune compensarea diferenței, în mărime de 67 la sută, pentru prima gigacalorie consumată. Compensația maximă pentru prima gigacalorie va constitui 450 lei.

Beneficiari ai compensației diferenței de cheltuieli pentru consumul gazului natural sunt aproximativ 746 mii de gospodării casnice. Alți 222 mii de consumatori vor beneficia de compensație pentru utilizarea energiei termice.

Mijloacele financiare necesare pentru compensarea diferenței de preț, pentru cinci luni, constituie aproximativ 771 mil. lei pentru consumul de gaz natural și circa 340 mil. lei pentru consumul de energie termică.

De menționat că tariful pentru consumul de gaz natural pentru luna octombrie 2021 constituie 4,64 lei pentru un m3, pentru luna noiembrie tariful aprobat este de 11,08 lei. Diferența în urma majorării tarifului constituie 6,44 lei.

Proiectul de lege a fost susținut cu unanimitate de voturi a celor 83 de deputați prezenți în sală și urmează a fi adoptat în lectura a doua, finală.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: