Producătorilor agricoli li se va rambursa TVA-ul pentru acoperirea datoriilor. Slusari: „Este o mică victorie a asociației Forța Fermierilor”
Full Article 2 minutes read

Producătorilor agricoli li se va rambursa TVA-ul pentru acoperirea datoriilor. Slusari: „Este o mică victorie a asociației Forța Fermierilor”

Statul va rambursa producătorilor agricoli Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) pentru acoperirea datoriilor la mai multe tipuri de impozite și taxe de stat. Deputații au aprobat, în cadrul ședinței plenare de astăzi, 8 decembrie. proiectul de lege privind Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli, în lectura a doua.

Documentul a fost elaborat în scopul diminuării impactului negativ asupra agenților economici din domeniul agriculturii și industriei alimentare, cauzat de calamitățile naturale, de creșterea prețurilor la inputuri, de ruperea lanțurilor logistice urmare a războiului Rusiei în Ucraina, de embargoul impus de către Federația Rusă asupra  producției de origine vegetală din țara noastră.

În contul agenților economici din sectorul agricol s-au constituit sume semnificative, provenite din diferența cotelor la TVA. Respectiv, proiectul de lege prevede lansarea programului de restituire a TVA din contul contribuabilului pentru achitările impozitelor și taxelor datorate de către aceștia la stat.

Rambursarea TVA se va efectua pentru perioadele aprilie 2022 – iunie 2023 inclusiv. Se vor încadra în programul respectiv agenții economici care activează în domeniul agriculturii și care au suportat pierderi ale producției agricole de peste 50%, pe o suprafață de minim 50% din totalul terenurilor, ca urmare a calamităților naturale produse în anul 2022.

„Aproximativ 200 de milioane de lei vor fi eliberați pentru agenții economici din sectorul agrar, pe care le vor putea folosi pentru dezvoltare”, a precizat vicepreședintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian.

Totodată, directorul executiv al organizației „Asociația Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari, a informat că acest proiect a fost propus de asociație încă în luna august a acestui an.

„Este o mică victorie a asociației Forța Fermierilor, care foarte atent va monitoriza procesul implementării legii, demult așteptate de agricultori”, a scris Slusari.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: