Vrea referendum. Usatîi a depus actele la CEC pentru înregistrarea grupului de inițiativă, care vrea să adune 100 de mii de semnături
Full Article 2 minutes read

Vrea referendum. Usatîi a depus actele la CEC pentru înregistrarea grupului de inițiativă, care vrea să adune 100 de mii de semnături

Liderul Partidului Nostru, fostul primar de Bălți Renato Usatîi, a depus actele pentru înregistrarea grupului de inițiativă care își propune să colecteze 100 de mii de semnături în vederea inițierii referendumului privind alegerile parlamentare anticipate. Documentele au fost depuse pe 26 martie, la Comisia Electorală Centrală (CEC). Usatîi s-a arătat încrezut că va reuși să adune numărul necesar de semnături. Cu o condiție. Ca nimeni să nu-i pună „piedică”.

„Sperăm că nu va f nicio piedică din partea guvernării. (…) Pentru noi este important să primim listele cu care să putem merge în țară. (…) Noi am luat în calcul toate posibilitățile de a tergiversa din partea autorităților procesul. Dacă nimeni nu se va implica, suntem siguri că vom fi înregistrați. (…) Trebuie să prezentăm minim 100 de mii semnături valabile, dar sunt sigur că vom aduce mai multe”, a declarat Usatîi.

Potrivit liderului Partidului Nostru, din Grupul de inițiativă prezentat la CEC fac parte 123 de colectori, care își propun să adune în cel mult 2 luni de zile și în maxim 3 cele 100 de mii de semnături necesare pentru inițierea plebiscitului.

***

Amintim că liderul Partidului Nostru a lansat propunerea inițierii unui referendum consultativ în care cetățenii să răspundă la întrebarea dacă vor sau nu alegeri parlamentare anticipate. Usatîi s-a adresat atunci președintei Maia Sandu, îndemnând-o să inițieze, fie ea, fie deputații, referendumul republican.

La doar o zi după ce politicianul Renato Usatîi a expediat scrisoarea președintei țării, în care a menționat că dacă nu va primi un răspuns, ar putea începe colectarea de semnături pentru inițierea unui referendum, Adrian Băluțel, șeful de cabinet al președintei, a declarat că autoritățile respectă legislația în vigoare. „Ce ține de dorința de a colecta semnături de la oameni pentru a-și susține inițiativele, este dreptul oricărui politician să facă acest lucru”, a precizat el.

Pe 24 martie, Partidul Nostru a anunțat crearea grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în vederea inițierii referendumului.

Conform legislației, cetățenii pot iniția un referendum republican consultativ, în acest scop fiind necesară colectarea a cel puțin 100 de mii de semnături.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: