Președinția, răspuns indirect pentru Usatîi? Băluțel, despre colectarea celor 100 000 de semnături: Este dreptul oricărui politician
Full Article 4 minutes read

Președinția, răspuns indirect pentru Usatîi? Băluțel, despre colectarea celor 100 000 de semnături: Este dreptul oricărui politician

Adrian Băluțel, șeful de cabinet al președintei, a declarat că după anunțul Maiei Sandu de a organiza un referendum, mai mulți politicieni au pornit un val de solicitări de referendumuri pe diverse subiecte. Potrivit lui Băluțel, autoritățile respectă legislația în vigoare. Ce ține de „dorința de a colecta semnături de la oameni pentru a-și susține inițiativele, este dreptul oricărui politician să facă acest lucru”. Deși nu a precizat la cine se referă, răspunsul lui Băluțel vine la doar o zi după ce politicianul Renato Usatîi a expediat o scrisoare președintei țării, în care a menționat că dacă nu va primi un răspuns, ar putea începe colectarea de semnături pentru inițierea unui referendum.

Adrian Băluțel, șeful de cabinet al președintei, a scris pe rețelele de socializare că „după inițiativa președintei de a fi organizat un referendum pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeană, mai mulți politicieni au pornit un val de solicitări de referendumuri pe diverse subiecte”.

„Aduc aminte tuturor că Republica Moldova are legislație cu privire la organizarea alegerilor, cu privire la organizarea referendumurilor și noi respectăm legislația în vigoare. În același timp, în legătura cu dorința de a colecta semnături de la oameni pentru a-și susține inițiativele, este dreptul oricărui cetățean, politician sau partid să facă acest lucru, să se asocieze și să-și manifeste poziția politică așa cum consideră, lucru consfințit în Constituție”, a menționat Băluțel.

Amintim, liderul Partidului Nostru Renato Usatîi a anunțat că a transmis o scrisoare președintei Maia Sandu și Parlamentului. Politicianul a cerut inițierea unui referendum republican consultativ, în care cetățenii să răspundă dacă vor sau nu alegeri parlamentare anticipate. Politicianul a solicitat un răspuns până pe 8 martie, „în caz contrar își rezervă dreptul de a face uz de normele legislative în vigoare care oferă posibilitatea inițierii referendumului republican de către cel puțin 100 000 de cetățeni ai Republicii Moldova cu drept de vot”.

Înainte de aceasta, fosta bașcană a Găgăuziei Irina Vlah anunța că i-a trimis o scrisoare președintei Maia Sandu, în care i-a cerut inițierea unui referendum privind inviolabilitatea statutului de neutralitate al Republicii Moldova și neadmiterea participării țării noastre la blocurile militare. În replică, administrația prezidențială a declarat că „în legea supremă a țarii noastre scrie că suntem neutri” și că „nu este și nici nu poate fi vorba despre vreo aderare la blocuri militare, pentru că asta contravine Constituției”.

***

Pe 24 decembrie 2023, președinta Maia Sandu a solicitat desfășurarea, în toamna anului 2024, a unui referendum național privind aderarea la Uniunea Europeană. În aceeași zi, la trei ani de mandat, șefa statului a anunțat oficial că va candida la alegerile prezidențiale din toamna anului 2024. Câteva zile mai târziu, pe 28 decembrie 2023, deputații au votat în lectura a doua modificări la Codul electoral, care permit organizarea referendumului republican în ziua desfășurării alegerilor parlamentare, prezidențiale și locale.

Pe 5 martie curent, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a declarat că a intrat în posesia mai multor date care ar indica că Federația Rusă dorește să compromită aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, prin implicarea în procesele electorale din 2024 și 2025. Pentru anul 2024, Serviciul „are certitudinea că referendumul anunțat va fi ținta discreditărilor”. „De partea rusă se mizează pe opțiunea de boicot, votul împotrivă, sau încadrarea unei întrebări suplimentare în cadrul referendumului care să ducă cetățenii în eroare”, a menționat directorul SIS Alexandru Musteața.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: