Vreau la mare. Unde aș putea pleca din Moldova, cu test sau oricum?
Full Article 3 minutes read

Vreau la mare. Unde aș putea pleca din Moldova, cu test sau oricum?

De mai bine de un an, oportunitățile privind călătoriile și odihna peste hotare sunt extrem de limitate din cauza pandemiei. Poți intra liber doar în câteva țări atractive pentru turiști, iar intrarea în celelalte este închisă ori restricționată. NM prezintă, unde ar putea totuși pleca la odihnă locuitorii Moldovei.

Intrare liberă

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Turismului ONU, doar cinci țări sunt deschise acum pentru turism, fără niciun fel de restricții: Tanzania, Albania, Republica Dominicană, Costa Rica și Macedonia de Nord.

Ce-i drept, pentru a intra în Costa Rica și în Republica Dominicană, cetățenii Moldovei au nevoie de viză, iar obținerea acesteia pe timp de pandemie este extrem de problematică.

Și în Tanzania este nevoie de viză, dar ea poate fi perfectată online. Viza costă 50 de dolari. Doar că biletele la avion din Moldova în Tanzania nu sunt ieftine – de la 800 de euro tur-retur.

Costă mult și biletele la avion din Chișinău spre Balcani. De exemplu, pot fi găsite bilete spre Skopje cu 170 de euro tur-retur. Spre Albania se efectuează zboruri low cost, biletele costă 140-150 de euro tur-retur. Dar ar putea apărea probleme privind tranzitarea aeroporturilor din țările UE. De notat că poți ajunge în Albania și Macedonia de Nord și cu propriul automobil.

Cu testul PCR

Cetățenii Moldovei vor avea mult mai multe oportunități de a se odihni dacă vor avea testul PCR de coronavirus, efectuat nu mai târziu decât cu trei zile înainte de zbor (costă circa 800 de lei).

Cea mai apropiată opțiune este Ucraina, unde te poți odihni și la munte, și la mare. În prezent, între Ucraina și Moldova există cursele de autobuze, iar de la sfârșitul lunii aprilie, vor fi efectuate zboruri pe ruta Chișinău – Kiev. Biletele de avion costă de la 115 euro tur-retur. Pentru a intra pe teritoriul Ucrainei, pe lângă testul PCR, mai este nevoie și de asigurarea medicală ucraineană care poate fi procurată online.

Poți merge la odihnă și în Turcia, având testul PCR negativ. Dar cu 72 de ore înainte de zbor, trebuie să te înregistrezi pe site-ul special al Ministerului Sănătății Turciei. Prețul biletelor pentru cursele Chișinău-Istanbul pornește de la 83 de euro tur-retur.

Din Chișinău spre Egipt poți zbura cu un charter, achiziționând biletul de odihnă la una dintre agențiile de turism din Moldova. O săptămână de vacanță costă de la 150 de euro pentru o persoană.

Și Bulgaria permite intrarea cu testul PCR negativ. Agențiile de turism propun bilete de vacanță  la un preț de la 120 de euro pentru o persoană.

Cu testul PCR poți ajunge și în țări mai puțin populare pentru cetățenii Moldovei, de exemplu, în Serbia, Maldive, Iran, Uzbekistan, Kârgâzstan, Belarus, Ecuador ș.a.

De notat că nu întotdeauna testul PCR este suficient pentru a intra pe teritoriul unei țări. De exemplu, în Georgia poți ajunge doar dacă deții un document care confirmă faptul că ai efectuat cursul complet de imunizare împotriva coronavirusului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: