Zaharova se alătură criticilor Tiraspolului față de intenția Chișinăului de a pedepsi penal acțiunile de separatism
Full Article 2 minutes read

Zaharova se alătură criticilor Tiraspolului față de intenția Chișinăului de a pedepsi penal acțiunile de separatism

Proiectul de lege care prevede pedepse penale pentru separatism a fost criticat pe 29 decembrie de către purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova. Aceasta consideră că amendamentele propuse de partidul de guvernare din Republica Moldova ar putea dăuna relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol.

Reprezentanta MAE-ului rus consideră că inițiativa ar fi justificată în cazul unei reglementări finale a conflictului transnistrean, fapt care nu a fost deocamdată realizat.

Nu întâmplător Consiliului Suprem al regiunii s-a adresat către deputații moldoveni cu solicitarea de a renunța la promovarea inițiativei. Aș vrea să subliniez că amendamentele menționate estompează principiile care stau la baza reglementării transnistrene – și anume principiul pozițiilor egale ale părților”, a declarat Zaharova.

Zaharova a precizat că MAE-ul rus este convins că „adoptarea amendamentelor respective în Codul Penal nu va contribui la îmbunătățirea relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol pe fundalul „răcirii” dialogului dintre cele două maluri ale Nistrului și pauza din activitatea în format „5+2””.

Amintim că Tiraspolul a solicitat explicații din partea Chișinăului cu privire la proiectul de lege care prevede pedepse penale pentru separatism. Un demers în acest sens a fost expediat de către Vitalii Ignativ, așa-numitul „ministru de externe” din stânga Nistrului.

Ignatiev susține că amendamentele elaborate de Chișinău la Codul Penal „ar putea avea un efect distrugător asupra întregului proces de negocieri”.

Ce prevede proiectul de lege?

Pe 22 decembrie, deputații au votat, în prima lectură, un proiect de lege care are scopul de a îmbunătăți cadrul normativ în domeniul securității statuluit.

Documentul prevede completarea Codului penal cu noțiuni care incriminează faptele conexe infracțiunilor de spionaj și de trădare de patrie. Astfel, va fi sancționată penal inițierea, organizarea sau constituirea pe teritoriul țării noastre a structurilor informative ilegale. Totodată, vor fi trase la răspundere penală persoanele care vor instiga alte persoane să comită acțiuni care dăunează suveranității, independenței, inviolabilității teritoriale, securității statului sau capacității de apărare a Republicii Moldova.

Codul penal va mai fi completat cu o nouă componentă de infracțiune, și anume acțiunile săvârșite cu scopul de a separa o parte din teritoriul Republicii Moldova, precum și distribuirea informațiilor care incită la astfel de acțiuni.

Proiectul de lege a fost votat, în prima lectură, de 57 de deputați.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: