Mark Harper și Andrei Spînu

Zboruri directe din Moldova spre orice aeroport din Marea Britanie. Acord semnat la Londra

Republica Moldova și Marea Britanie au semnat un acord privind serviciile aeriene. Documentul a fost semnat de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Andrei Spînu și secretarul britanic pentru transport, Mark Harper luni, 22 ianuarie, la Londra, anunță Ambasada Marii Britanii la Chișinău.

Potrivit sursei citate, acordul reprezintă un cadru juridic bilateral cu standarde înalte care reglementează serviciile de transport avia și stimulează dezvoltarea traficului aerian între cele două țări. Mai exact, acordul va permite tuturor companiilor aeriene din Marea Britanie și Republica Moldova să opereze zboruri directe între orice aeroport din Marea Britanie și Republica Moldova. Documentul a fost elaborat drept urmare a ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, păstrând conectivitatea și sprijinind dezvoltarea reciproc avantajoasă a relațiilor comerciale și economice dintre aceste două țări.

În cadrul întrevederii cu omologul său din Republica Moldova, Mark Harper a declarat că acordul semnat va oferi alegere și calitate consumatorilor și afacerilor britanice, ceea ce va facilita comerțul, turismul și va genera noi oportunități pentru business.

„Sectorul aviației din Marea Britanie este unul dintre cele mai competitive la nivel global, astfel că este minunat să semnăm un Acord privind serviciile aeriene cu partenerii noștri din Republica Moldova. Acest lucru ne va permite să creștem oportunitățile comerciale cu un partener important și să întărim economia ambelor state”, a spus secretarul britanic pentru transport, Mark Harper.

Mark Harper și Andrei Spînu

Potrivit sursei citate, acordul bilateral privind serviciile aeriene aduce beneficii reciproce și prevede concurență loială între părți, ceea ce permite companiilor aeriene să determine frecvența și capacitatea transportului aerian internațional pe care îl oferă, și, eventual, să sporească numărul de zboruri dintre Marea Britanie și Republica Moldova. De asemenea, precizează diplomația britanică din Moldova, acordul acoperă alte subiecte precum taxele, impozitele, drepturile pasagerilor, siguranța și securitatea. Ambele țări au convenit să sprijine necesitatea de a proteja mediul prin promovarea dezvoltării durabile a sectorului aviației.

„Marea Britanie este mândră să promoveze conexiuni aviatice moderne cu Republica Moldova și să ajute consumatorii să acceseze servicii mai eficiente și mai accesibile. Acest lucru face ca relația bilaterală dintre țările noastre să fie mai puternică”, se mai menționează în comunicatul citat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

De ce tariful la energia electrică nu scade? Explicația ministrului Energiei

Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a explicat motivele pentru care tarifele la energia electrică nu scad, deși în luna mai energia a fost cumpărată la cel mai mic preț din acest an. Oficialul a subliniat că evoluția tarifelor în R. Moldova depinde de dinamica bursieră. Ministrul Energiei a adăugat că, deși o companie din România de la care Moldova cumpără energie are cel mai mic preț, cererea crescută pe timpul verii, mai ales din cauza aerului condiționat, va duce la creșteri pe bursă. „Deviațiile acestea pozitive de care unii colegi din societatea civilă le vorbesc ar putea să acopere potențialele creșteri de preț pe parcursul verii”, a comunicat Junghietu, adăugând că situația cu privire la achiziții va fi mai clară după 1 iulie.

De ce tariful la energia electrică nu scade

La emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8, ministrul a fost întrebat de ce tariful la energia electrică nu scade. În context, prezentatoarea TV a făcut referire la declarațiile lui Alexandr Slusari, membru în Consiliul de administrație al Energocom, care a spus că tarifele la energia electrică ar trebui să scadă, motivat de faptul că în luna mai s-a procurat energie la cel mai mic preț de la începutul anului.

„Haideți întâi să ne uităm din ce surse e aprovizionată la momentul de față R. Moldova. În timpul verii când CET-urile (nota red. Centrale Electrice cu Termoficare), la moment, sunt oprite, produc o cantitate foarte mică de energie electrică – aproximativ 2%. (…) Aproximativ 45%-46% din energia electrică este achiziționată prin intermediul contractelor bilaterale dintre R. Moldova cu România și cu Ucraina. Avem, la fel, componenta de regenerabile care în ultimii trei ani a crescut de 8 ori și noi acum avem zile în care consumăm energie electrică produsă din surse regenerabile și sunt peste 30%. Restul se achiziționează de pe bursă. (…) Și nu trebuie să uităm un lucru important, noi am beneficiat de prețuri plafonate din România”, a comunicat ministrul în seara zilei de 12 iunie.

Astfel, ministrul a fost întrebat dacă urmează să crească tarifele la energie, în contextul în care plafonarea prețurilor la energia electrică procurată din România se încheie pe 30 iunie.

„Citeam un articol din presa românească că de la 1 iulie se liberalizează piața de energie electrică din România și, corespunzător, toți consumatorii vor putea să-și aleagă furnizorul de energie electrică și erau prețurile diferențiate la 10 companii din România. Una dintre companiile de la care inclusiv achiziționăm și noi energie electrică din România practic are prețul cel mai mic, dar în perioada verii cererea legată de creșterea consumului de energie pentru aerul condiționat este mai mare și pe bursă prețul este ghidat de cerere, și la gaze, și la energia electrică. Când cererea e mare, prețurile o să fie mai mari. Deci, există situația în care noi la vară… deviațiile acestea pozitive de care unii colegi din societatea civilă le vorbesc ar putea să acopere potențialele creșteri de preț pe parcursul verii. Deci, propunerea e să vedem ce se va întâmpla la 1 iulie, când se liberalizează piața”, a declarat oficialul.

Cu cât ar putea crește aproximativ prețul de achiziție

Întrebat cu cât ar putea crește aproximativ prețul de achiziție a energiei electrice pentru R. Moldova, ministrul a răspuns: „O estimare se face acum. Probabil o să o facem publică în viitorul apropiat. (….) Dacă ne uităm, noi din România achiziționăm cam 100MW-150MW… o creștere de vreo 50 de roni, deci o să fie un pic semnificativ, dacă prețul mediu de achiziție în ultima perioadă a fost de 115-120 de euro”. Întrebat și dacă prețurile de achiziție ar putea scădea, Junghietu a declarat: „Totul depinde de bursă”.

La întrebarea când ar putea scădea tarifele la energia electrică pentru consumatorii finali, ministrul a declarat: „Trebuie să avem o perioadă de referință. ANRE-ul este agenția care se ocupă de tarife, nu ministerul. Noi monitorizăm ce se întâmplă cu companiile energetice”.

Precizările ministrului urmare a declarațiilor din timpul emisiunii TV

Pe 13 iunie, Junghietu a venit cu precizări urmare a declarațiilor făcute în timpul emisiunii TV. „Nu am spus că energia se va scumpi, ci am explicat de ce nu se poate ieftini acum. Iar liberalizarea pieței din România nu are impact direct asupra consumatorilor din Republica Moldova. Am confirmat că din 1 iulie în România se va liberaliza piața energiei electrice și nu se vor mai aplica prețurile plafon nici în România și nici pentru Moldova. Asta înseamnă că energia cumpărată de Energocom prin contractele bilaterale la 90 Euro sau 400 RON per MWh, acum va fi cu cca 50 RON mai scumpă. Vorbim de aproximativ 40% din energia importată din România. Dar, pentru că energia procurată de Energocom până acum a fost sub plafonul de preț stabilit de ANRE, exista devieri pozitive din care compania va putea acoperi aceste diferențe la prețul de achiziție în limita tarifelor actuale. Și acesta este și răspunsul către criticii care au cerut public reducerea tarifelor acum”, a comunicat oficialul

***

În prezent, consumatorii casnici care beneficiază de serviciile Premier Energy achită pentru electricitate un tarif de 4,1 lei per kWh. În același timp, consumatorii deserviți de FEE Nord, plătesc 4,68 lei per kWh.

Pe 3 iunie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a venit cu o reacție după ce în spațiul public au fost lansate informații despre faptul că ar exista premise pentru reducerea tarifelor la energia electrică. Instituția a menționat că prețurile reglementate pentru furnizarea electricității sunt stabilite în baza costurilor anuale prognozate, iar ANRE intervine pentru a le ajusta doar în cazurile în care se constată o abatere mai mare de 5% față de costul de furnizare inclus în preț.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: