Zelenski a spus dacă autoritățile ucrainene văd o amenințare din partea Transnistriei
Full Article 2 minutes read

Zelenski a spus dacă autoritățile ucrainene văd o amenințare din partea Transnistriei

Ucraina nu vede ca o amenințare serioasă posibilitatea unei ofensive din partea unor militari ruși de pe teritoriul regiunii transnistrene a Republicii Moldova. O asemenea declarație a făcut președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat unui post Italian de televiziune.

„Poate fi un atac în Transnistria, unde 100% din oameni sunt controlați de Rusia. Acolo sunt atât trupe locale, cât și ruse. Pot fi până la 15.000 de grupuri, dar nu sunt foarte pregătiți. Nu au granițe cu Rusia, doar cu noi și Moldova. Pot trimite trupe suplimentare doar prin aer, debarcare etc”, a spus Zelenski.

„Această parte a grupului, dacă vin, nu ne este foarte frică de ei, pentru că dintre acești 15 mii sunt capabili să lupte circa 3 mii. Poate fi o provocare, dar nu vedem o mare amenințare acolo”, a adăugat președintele.

***

Pe 22 aprilie, armata rusă a anunțat că intenționează să ocupe regiunile din sudul Ucrainei și să iasă spre Transnistria. Declarația a fost făcută de către comandantul-adjunct al trupelor din regiunea Centrală, Rustam Minnekaev, citat de TASS. 

În luna martie, Ambasada Rusiei în Republica Moldova a semnalat „creșterea numărului de cazuri de discriminare a cetățenilor ruși, precum și a celor vorbitori de rusă”. Potrivit misiunii diplomatice, s-au produs și cazuri de agresiune față de aceștia. Unde anume s-au produs cazurile, reprezentanții ambasadei nu au precizat, însă au îndemnat cetățenii să semnaleze astfel de incidente. Declarații similare au publicat și alte reprezentanțe diplomatice ale Rusiei, inclusiv cea din România.

Ulterior,  președinta Maia Sandu a comentat mesajul Ambasadei Rusiei. Șefa statului a dat asigurări că toți cetățenii Republicii Moldova sunt în siguranță, indiferent de limba pe care o vorbesc. Iar Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a precizat că nu a fost înregistrată nicio plângere pe motiv de discriminare, mai ales pe criterii de apartenență etnică

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: