Zelenski, despre negocierile cu Rusia: „Este atât de important să oprim acest război”
Full Article 3 minutes read

Zelenski, despre negocierile cu Rusia: „Este atât de important să oprim acest război”

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, consideră că Ucraina nu ar trebui să piardă ocazia de a opri războiul prin calea diplomatică. O declarație în acest sens a fost făcută pe 10 aprilie, într-un interviu pentru Associated Press.

„Dacă să nu vorbim emoțional, deși este dificil, trebuie să înțelegem că orice război se va termina cu pace sau cu milioane de victime. Chiar și acolo unde sunt milioane de victime, totul se îndreaptă către pace și sfârșitul războiului. Da, trebuie să luptăm, dar să luptăm pentru viață. Nu poți lupta pentru praf, când nu există nimic, nu există oameni. De aceea este atât de important să oprim acest război. Este greu, greu din punct de vedere emoțional, deoarece nimeni nu vrea să vorbească cu oamenii care batjocoresc țara. Înțeleg asta foarte bine, ca bărbat, ca tată”, a spus Zelenski.

În același timp, el a menționat că Ucraina nu poate pierde posibilitatea unei soluții diplomatice, dacă există.

„Nu ne permitem să decidem pentru zeci de milioane de oameni care vor să oprească războiul. Nu putem decide pentru ei și spune: „Nu, nu vom vorbi cu ucigașii””, a declarat președintele Ucrainei.

Zelenski a vorbit și despre situația din Mariupol. Potrivit lui, dacă orașul va ajunge sub controlul trupelor rusești, Ucraina va fi într-o poziție mai slabă.

„Mariupol – inima acestui război astăzi. Ea bate. Noi luptăm, suntem puternici. Și dacă nu va mai bate, vom fi într-o poziție mai slabă. Cu cât poziția noastră în Mariupol este mai puternică, cu atât forțele noastre din estul țării vor rezista mai puternic. Iar cu cât forțele noastre sunt mai puternice, cu atât este mai bine pentru negocieri. Vom avea un avantaj în dialogul cu Federația Rusă”, a precizat Zelenski.

Anterior, consilierul lui Zelenski, Mihail Podoleak, a spus că președintele ucrainean se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin după ce Ucraina va câștiga bătălii mari, inclusiv în Donbas.

„Spunând doar că într-o săptămână-două ne vom întâlni la nivel de președinți… Nu. Se va întâmpla în felul următor. Ucraina este deja pregătită pentru bătălii mari, Ucraina trebuie să câștige aceste bătălii, inclusiv în Donbas, după care Ucraina va obține o poziție de negociere mai substanțială, cu care poate dicta anumite condiții. După aceea, președinții se vor întâlni. Aceasta s-ar putea întâmpla peste două săptămâni, ar putea trei”, a spus Podoleak.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: