Zelenski, despre vizele pentru ruși: „Europa nu se poate transforma într-un supermarket unde nu contează cine intră”
Full Article 3 minutes read

Zelenski, despre vizele pentru ruși: „Europa nu se poate transforma într-un supermarket unde nu contează cine intră”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cere Uniunii Europene (UE) să interzică vizele pentru cetățenii ruși. Potrivit șefului statului ucrainean, Europa nu se poate transforma într-un „supermarket”, unde intră oricine. Zelenski spune că ar trebui să existe o garanție că „ucigașii ruși” și „complicii terorii” nu vor folosi spațiul Schengen. Între timp, ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky, a cărui țară deține semestrul acesta președinția Consiliului Uniunii Europene, a declarat că UE va discuta la sfârșitul lui august interzicerea vizelor pentru toți cetățenii ruși.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat, într-un video postat pe pagina sa de socializare, politica UE privind eliberarea vizelor rușilor. Zelenski a amintit că Letonia a recunoscut Federația Rusă ca stat sponsor al terorismului și a vorbit despre importanța recunoașterii pe scară largă a Rusiei drept stat terorist, scrie Ukrainskaia Pravda.

„Lucrăm să ne asigurăm că întreaga lume face la fel. Acest lucru este corect! După tot ce au făcut ocupanții în Ucraina, nu poate exista decât o singură atitudine față de Rusia – ca stat terorist. Și, de altfel, tocmai din acest punct de vedere, merită să ne hotărâm asupra atitudinii față de cetățenii Rusiei”, a menționat președintele.

El a mulțumit Cehiei, statelor baltice și altor țări europene care au adus problema vizelor pentru cetățenii Federației Ruse la nivelul oficial al discuției din Uniunea Europeană. Potrivit lui Zelenski, ar trebui să existe o garanție că „ucigașii ruși” și „complicii terorii” nu vor folosi spațiul Schengen.

„Nu trebuie să distrugem însăși ideea de Europa, valorile noastre europene comune. Adică nu trebuie să transformăm Europa într-un supermarket în care nu contează cine intră și, cel mai important, în care nu contează că o persoană plătește pur și simplu pentru mărfuri”, a spus președintele.

Între timp, ministrul ceh de externe Jan Lipavsky a declarat Uniunea Europeană va discuta la sfârșitul lunii august interzicerea vizelor pentru toți cetățenii ruși. Sancțiunea respectivă, ca reacție la invazia din Ucraina, a fost cerută de Kiev, dar este controversată în UE, iar o astfel de măsură ar trebui adoptată în unanimitate de cele 27 de țări membre, scrie Digi24.ro cu referire la AFP.

Printre cei care trebuie convinși se numără şi șeful diplomației europene, Josep Borrell, care prezidează consiliile miniștrilor de externe şi ai apărării. Sancțiunile sunt una din prerogativele sale, ca înalt reprezentant al Uniunii pentru afacerile externe şi politica de securitate.

Comisia Europeană se opune deschis interdicției, insistând asupra necesității de a proteja disidenții, jurnaliștii şi familiile. Executivul european a comunicat printr-o purtătoare de cuvânt că „statele membre dispun de o marjă importantă pentru eliberarea vizelor pe perioade scurte şi examinează cererile caz cu caz”.

Cancelarul german Olaf Scholz s-a pronunțat joi împotriva interzicerii vizelor turistice pentru cetățenii ruși. „Acesta este războiul lui (Vladimir) Putin. Şi îmi este greu să înțeleg acest fel de cereri”’, a spus el într-o conferință de presă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: