Facebook/Maia Sandu

Maia Sandu, mesaj la 6 ani de la căderea regimului Plahotniuc: „Să ținem minte ce am reușit împreună”

Președinta Maia Sandu a publicat pe 8 iunie un mesaj cu ocazia împlinirii a șase ani de la căderea regimului condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Șefa statului a declarat că, în această perioadă, în pofida provocărilor, Republica Moldova a avut și realizări: obținerea statutului de țară-candidată la UE, pace și șansa „reală” a bunăstării. Aceasta a menționat că mai este „mult de lucru”, însă Republica Moldova se află pe calea cea dreaptă și nu trebuie să-și schimbe direcția.

Acum 6 ani am obținut o victorie împotriva fricii generalizate din societate, a mafiei care a pus control total pe instituțiile statului și a unei lipse cronice de speranță în viitor. Când pe 8 iunie 2019 am spus de la tribuna Parlamentului „Dictatorul a căzut!” știam că acesta era doar începutul pe un drum lung și anevoios de curățare a statului, de modernizare și construcție a unei Moldove europene, suverane și libere.

Au urmat ani complicați, cu crize la nivel regional și global, un război sângeros la hotar, am comis și greșeli, am trăit supărări, dar mereu am avut grijă de oameni și de țară. Și nu aș vrea să uităm, în fața provocărilor zilnice și a problemelor curente, de unde am pornit. Și ce am reușit să obținem – statutul de țară candidată pentru aderare la UE, respect din partea țărilor lumii, pace în vremuri tulburi, libertatea de cuvânt și protest în Moldova, șansa reală a bunăstării”, a transmis Maia Sandu.

Totodată, președinta a spus că dacă uităm „guvernările toxice” din trecut, „riscăm să pierdem Moldova”.

Haideți să ne imaginăm unde am fi fost azi dacă Plahotniuc, Șor, Platon și alții ca ei erau să rămână la putere și să controleze țara în acești 6 ani.

Dragi moldoveni, să ținem minte ce am reușit împreună, cu mult curaj și demnitate, pentru a rămâne uniți pe direcția aleasă. Cu siguranță, mai avem mult de lucru, e nevoie să schimbăm viteza de dezvoltare, dar nu și direcția. Moldova este azi pe calea cea dreaptă”, a adăugat șefa statului.

Amintim că, pe 8 iunie 2019, Blocul ACUM, format din Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate, a încheiat cu PSRM un acord de înțelegere politică temporară. Astfel, formațiunile au format o majoritate parlamentară și au ales-o pe Zinaida Greceanîi de la PSRM în calitate de președinte al Parlamentului. Imediat după, a fost votată Declarația cu privire la recunoașterea caracterul captiv al statului Republica Moldova, iar Maia Sandu, la acel moment lider al PAS, a fost numită prim-ministru.

Astfel, Partidul Democrat din Moldova a pierdut puterea, iar la câteva zile distanță liderul formațiunii politice, Vladimir Plahotniuc, a părăsit Republica Moldova. Plahotniuc este vizat în mai multe cauze penale, una dintre ele vizând „furtul miliardului”.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

UNIAN

Industria cărbunelui din Rusia, în criză? Peste 50 de întreprinderi s-au închis deja sau urmează să o facă

Ministrul adjunct rus al Energiei, Dmitri Islamov, a declarat că pe teritoriul Federației Ruse există 51 de întreprinderi din sectorul cărbunelui — mine și cariere — a căror activitate a fost deja oprită sau ar putea fi sistată în viitorul apropiat. Potrivit Ministerului Energiei, pierderile totale ale sectorului pentru perioada ianuarie–mai se ridică la 112,6 miliarde de ruble, iar până la sfârșitul anului ar putea ajunge la 300–350 de miliarde.

Potrivit The Insider, în Rusia există aproximativ 180 de companii din industria cărbunelui. Potrivit estimărilor agenției NKR, cei mai vulnerabili s-au dovedit a fi producătorii mici și mijlocii de cărbune cu potențial energetic, ale căror venituri au scăzut din cauza reducerii încasărilor din export. După interzicerea livrărilor către UE, volumele principale au fost redirecționate către piețele din China (40–45% din exporturi în 2023–2024), India (10–12%) și Turcia (10–15%), unde companiile sunt nevoite să concureze cu alți furnizori.

În luna mai, Guvernul țării a introdus măsuri de sprijin: amânarea plății impozitelor și a contribuțiilor de asigurări până în decembrie 2025, restructurarea datoriilor și programe de redresare financiară. Potrivit lui Islamov, 73 de întreprinderi au solicitat sprijin de stat.

Analiștii anticipează o consolidare a pieței: structurile mai mari ar putea absorbi companiile mai slabe. Partenerul coordonator al grupului Veta, Ilia Jarski, consideră că astfel de tranzacții sunt posibile dacă există acces la finanțare prin credite.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: