12 localități aflate sub controlul Chișinăului și care sunt conectate la rețeaua Tiraspoltransgaz rămân fără gaze naturale și pe 2 ianuarie. Chișinăul a declarat că este în căutare de soluții. „Autoritățile centrale țin legătura constantă cu primarii localităților vizate de deconectări pentru schimb de informații despre situația din regiune”, au declarat reprezentanții Guvernului. Pe 2 ianuarie, Chișinăul a prezentat date actualizate cu privire la situația energetică din țară.
Situația în dreapta Nistrului
Guvernul a declarat că localitățile de pe malul drept al Nistrului vor fi asigurate cu energie electrică, în totalitate, și în ziua de 2 ianuarie.
Potrivit Guvernului, Centrala de la Cuciurgan a livrat doar un volum nesemnificativ de energie electrică pe 1 ianuarie, între orele 00:00-01:00. Pentru ziua de 1 ianuarie, consumul a fost asigurat din următoarele surse: import al energiei electrice (RO) – 49,27%; SA „Termoelectrica” – 30,37%; energie regenerabilă – 12,42%; SA „CET-Nord”– 5,61%; întreprinderea de Stat „NHE Costești” – 1,46%; MGRES/Centrala de la Cuciurgan – 0,5%; centralele electrice de cogenerare ale fabricilor de zahăr – 0,37%.
Situația în localitățile controlate de autoritățile constituționale
Guvernul a amintit că pe 1 ianuarie 2025 „întreprinderile de profil din regiunea transnistreană au sistat furnizarea gazelor naturale, încălzirii centralizate și a apei calde către mai multe localități (cazangerii, case la sol, blocuri multietajate cu încălzire autonomă), fiind deconectați și consumatorii casnici din localitățile controlate de autoritățile constituționale Varnița, Cocieri, Corjova, Coșnița, Doroțcaia, Molovata Nouă, Pârâta, Pohrebea, Vasilievca, Copanca, Hagimus și Fârlădeni”.
„Anterior, compania „Tiraspoltransgaz” a deconectat de la rețeaua de gaze naturale mai multe instituții publice din localitățile controlate de autoritățile constituționale, inclusiv școli, spitale și instituții culturale. De asemenea, agentul termic a fost sistat pentru penitenciarele nr. 8 și nr. 12, subdiviziunile teritoriale de poliție și de procuratură ale Republicii Moldova situate în orașul Bender”, au comunicat reprezentanții Chișinăului.
Prin urmare, Guvernul a adăugat că „autoritățile de la Chișinău sunt în căutare de soluții pentru conectarea instituțiilor gestionate de autoritățile publice naționale la resurse energetice alternative, inclusiv prin instalarea centralelor termice pe bază de biomasă”.
„Poliția, serviciile medicale, serviciile de urgență sunt în alertă și gata să ofere sprijin oamenilor care vor avea nevoie de ajutor. Autoritățile centrale țin legătura constantă cu primarii localităților vizate de deconectări pentru schimb de informații despre situația din regiune”, au declarat reprezentanții Chișinăului.
Situația aferentă malului stâng
Din datele disponibile public, a menționat Chișinăul, Centrala de la Cuciurgan dispune de stocuri de cărbune care ar putea acoperi întregul consum de energie electrică al regiunii transnistrene pentru o perioadă între 30 și 50 zile.
„Volumul disponibil de cărbune este estimat la circa 69,3 mii de tone, dar calitatea acestuia nu se cunoaște”, a precizat Guvernului.
Potrivit datelor Chișinăului din data de 2 ianuarie, în regiunea transnistreană sunt deconectate de la sistemul de alimentare cu căldură 131 școli, 147 grădinițe și 130 clădiri „administrative”.
„Iar conform declarațiilor factorilor de la Tiraspol, rezervele existente vor fi suficiente pentru a alimenta cu gaze naturale instalațiile nedebranșate până la 10 ianuarie curent în partea de nord a regiunii și până la 20 ianuarie curent în partea de sud a regiunii”, a adăugat Chișinăul.
***
Anterior, Ministerul Energiei declara că „între operatorii sistemului de transport (Vestmoldtransgaz și „Tiraspoltransgaz” — NM) au fost convenite transferuri de o cantitate determinată de gaz pentru aprovizionarea localităților de pe malul stâng aflate sub jurisdicția Chișinăului”.
Totodată, presa din regiunea transnistreană a scris că Tiraspoltransgaz a economisit o anumită cantitate de gaz, pe care locuitorii din Transnistria o vor putea utiliza în ianuarie, în cazul întreruperii livrărilor de gaz în regiune.
Iar așa-zisul ministrul al Economiei al regiunii transnistrene, Serghei Obolonik, declara că gazul a fost economisit „în urma interacțiunii cu vecinii noștri (Chișinăul — NM)”.
În același timp, președintele interimar al Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, menționa că dacă Tiraspoltransgaz va utiliza gazul economisit pentru aprovizionarea localităților aflate sub controlul Chișinăului, acest lucru va permite furnizarea de gaz pentru acestea pentru o perioadă suplimentară. Detalii AICI.
***
În data de 1 ianuarie 2025, ora 07:00, autoritățile de la Kiev au oprit tranzitul gazului rusesc spre Europa, prin Ucraina. Acest lucru s-a întâmplat odată cu expirarea contractului de tranzit, care nu a fost prelungit din cauza invaziei ruse pe scară largă asupra Ucrainei.
Gazul rusesc care tranzita teritoriul statului ucrainean era livrat inclusiv către Moldovagaz, iar toate cantitățile erau direcționate spre regiunea transnistreană. Aproximativ 5,7 milioane de metri cubi de gaz tranzitau zilnic Ucraina din Rusia, fiind livrat în regiunea transnistreană. Din această cantitate erau asigurate necesitățile de consum pentru locuitorii de pe malul stâng al Nistrului și era produsă energie electrică pentru malul drept.
Deși autoritățile de la Chișinău au purtat discuții cu conducerea concernului rusesc Gazprom pentru a continua furnizarea de gaze naturale prin gazoductul trans-balcanic, compania nu a dat curs solicitării, invocând neachitarea unei pretinse datorii care nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internațional. Astfel, în pofida angajamentelor contractuale, Gazprom a întrerupt livrările pentru stânga Nistrului începând cu 1 ianuarie 2025.
Pe 1 ianuarie, Guvernul de la Chișinău a raportat că în regiunea transnistreană și Zona de Securitate întreprinderile de profil au sistat furnizarea gazelor naturale, încălzirii centralizate și a apei calde către mai multe localități, în mare parte în clădirile din sectorul privat care dispun de surse alternative de încălzire. Se menționa că de către „Tiraspoltransgaz” au fost deconectate și consumatorii casnici din localitățile controlate de autoritățile constituționale Varnița, Cocieri, Corjova, Coșnița, Doroțcaia, Molovata Nouă, Pârâta, Pohrebea, Vasilievca, Copanca, Hagimus și Fîrlădeni. Anterior – la 28 decembrie 2024, au adăugat reprezentanții Guvernului, compania „Tiraspoltransgaz” a deconectat de la rețeaua de gaze naturale mai multe instituții publice din localitățile controlate de autoritățile constituționale, inclusiv școli, spitale și instituții culturale. De asemenea, agentul termic a fost sistat pentru penitenciarele nr. 8 și nr. 12, subdiviziunile teritoriale de poliție și de procuratură ale Republicii Moldova situate în orașul Bender.
Pe 2 ianuarie, compania Moldovagaz a declarat că împreună cu Energocom „este dispusă să ofere asistență, inclusiv suportul tehnic și comercial Tiraspoltransgaz în organizarea achiziției de gaze naturale pe orice platformă europeană de gaze”. Potrivit Moldovagaz, achiziția poate avea loc „pe baza condițiilor de piață”. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!