CEC a decis numărul secțiilor de votare din străinătate. În Rusia vor fi deschise cu 12 mai puțin decât la scrutinul precedent
Full Article 3 minutes read

CEC a decis numărul secțiilor de votare din străinătate. În Rusia vor fi deschise cu 12 mai puțin decât la scrutinul precedent

234 de secții de votare vor fi deschise peste hotare pentru referendumul republican constituțional și alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024. Decizia a fost aprobată pe 14 septembrie de Comisia Electorală Centrală. Dintre acestea, trei secții vor fi destinate cetățenilor Republicii Moldova din Statele Unite ale Americii, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda, care optează pentru votul prin corespondență. În Federația Rusă vor fi deschise cinci secții de votare, cu 12 secții de votare mai puține comparativ cu alegerile prezidențiale din 2020.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, secțiile de votare vor funcționa atât pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare, cât și în alte locații, în funcție de înregistrările prealabile și informațiile furnizate de Ministerul Afacerilor Externe și Biroul relații cu diaspora.

În ceea ce privește secțiile de votare din Federația Rusă, potrivit unei hotărâri CEC, vor fi deschise cinci secții de votare, comparativ cu 17 câte au fost deschise pentru prezidențialele din 2020. Conform documentului, această decizie a fost luată deoarece situația de securitate din Federația Rusă s-a înrăutățit semnificativ în 2024, a informat misiunea diplomatică de la Moscova, iar în aceste condiții, organizarea secțiilor de votare necesită prudență sporită. Se pregătește alegerea locațiilor ținând cont de nivelul de securitate, apărarea antiaeriană și ordinea publică. O excepție o constituie teritoriile misiunilor diplomatice, care nu au fost ținta unor atacuri și nu au înregistrat incidente de securitate din februarie 2022 până în prezent.

Consiliul electoral al circumscripției pentru secțiile externe nr. 38 va stabili termenele pentru constituirea acestor secții și birourile electorale, conform programului calendaristic al alegerilor prezidențiale și referendumului și al implementării votului prin corespondență.

Totodată, potrivit hotărârii CEC, se pune în sarcina MAE să identifice localurile secțiilor de votare, în corespundere cu condițiile tehnice stabilite de cadrul normativ, precum și să propună persoane în calitate de președinți și secretari ai birourilor electorale ale secțiilor de votare.

***

Amintim, pentru alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie, 1.996 de cetățeni moldoveni din străinătate s-au înregistrat pe site-ul CEC pentru a vota prin corespondență. De asemenea, 21.708 moldoveni au ales să își exprime votul la cea mai apropiată secție de votare din străinătate. Cei mai mulți dintre cei înscriși provin din Federația Rusă. În prezent, CEC se ocupă de verificarea și confirmarea acestor înregistrări după ce pe 6 septembrie s-a încheiat procedura de înregistrare online a moldovenilor de peste hotare care doresc să voteze la prezidențiale. Detalii AICI.

Vicepreședintele Comisiei, Pavel Postică, a declarat anterior că CEC deține informații că anumiți actori politici oferă recompense pentru a stimula înregistrarea prealabilă a moldovenilor din Federația Rusă, cei mai mulți înscriși pentru vot la scrutinul prezidențial. El a mai spus că instituția va analiza această tendință și va decide dacă va deschide mai multe secții de votare în Rusia. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: