36 de deputați din cei 101 sunt pedagogi sau au experiență didactică
Full Article 3 minutes read

36 de deputați din cei 101 sunt pedagogi sau au experiență didactică

Astăzi, în Republica Moldova, este marcată Ziua Profesorului și Ziua mondială a educației. Desemnată de UNESCO, din 1994 aceasta este sărbătorită anual, pe data de 5 octombrie, cu scopul de a marca semnarea Recomandării UNESCO/OIM privind statutul profesorilor. Fiecare al treilea deputat din Parlamentul de legislatura a X-a are studii pedagogice sau experiență didactică. 

10 deputați sunt profesori de istorie – parlamentarii Monica Babuc, Alexandru Slusari, Igor Grosu, Lilian Carp, Octavian Țîcu, Vladimir Bolea, Virgiliu Pâslariuc, Eduard Smirnov, Efrosinia Grețu și Ion Leucă.

În actuala legislatură a Parlamentului sunt 3 profesori de educație fizică, antrenori – Victor Bologan, Radu Rebeja și Gheorghii Para.

Sunt doi profesori de limba și literatura română – Maria Ciobanu și Chiril Moțpan, un profesor de limbi străine (engleză și franceză) – Doina Gherman și un profesor de limba și literatura găgăuză – Ivanna Koksal.

În Parlamentul de legislatura a X-a sunt doi deputați care au calificarea de învățător de clasele primare – Svetlana Rotundu și Igor Vremea, precum și un deputat care este lector de pedagogie și psihologie preșcolară – Elena Bacalu.

În actuala legislatură a Parlamentului mai este un profesor de geografie –  Reghina Apostolova, un profesor de muncă și instruire profesională – Alexandr Usatîi și un profesor de teologie – Ion Groza. Totodată, se mai regăsesc un profesor de sociologie – Oleg Lipskii, un profesor de economie politică – Vladimir Golovatiuc, un profesor de științe politice – Bogdan Țîrdea, un lector de științe socio-umaniste – Veronica Roșca, un lector de științe economice – Petru Burduja și un lector de științe agricole – Mihail Paciu.

În același timp, 16 deputați au titlul științific de doctor. 2 parlamentari sunt doctori în științe pedagogice – Victor Bologan și Gheorghii Para. Alți 3 deputați sunt doctori în științe istorice – Eduard Smirnov, Octavian Țîcu și Virgiliu Pâslariuc. 3 deputați dețin titlul științific de doctor în drept: Igor Vremea, Adrian Lebedinschi și Igor Munteanu. Tot 3 parlamentari sunt doctori în științe economice: Vladimir Golovatiuc, Eleonora Graur și Alla Darovannaia. În Parlamentul de legislatura a X-a își desfășoara activitatea doctorul în științe politice Bogdan Țîrdea, doctorii în științe agricole Chiril Tatarlî și Mihail Paciu, doctorul în științe geonomice Violeta Ivanov și doctorul în medicină Ștefan Gațcan.

Fracțiunea PSRM are 14 deputați cu studii pedagogice sau care au experiență didactică, Fracțiunea PAS – 7, Fracțiunea PDM – 5, Fracțiunea Platforma DA – 4, Grupul parlamentar PRO MOLDOVA – 3, Fracțiunea Partidului ȘOR – 2 și un deputat neafiliat.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: