multimedia.parlament.md

36 de deputați din cei 101 sunt pedagogi sau au experiență didactică

Astăzi, în Republica Moldova, este marcată Ziua Profesorului și Ziua mondială a educației. Desemnată de UNESCO, din 1994 aceasta este sărbătorită anual, pe data de 5 octombrie, cu scopul de a marca semnarea Recomandării UNESCO/OIM privind statutul profesorilor. Fiecare al treilea deputat din Parlamentul de legislatura a X-a are studii pedagogice sau experiență didactică. 

10 deputați sunt profesori de istorie – parlamentarii Monica Babuc, Alexandru Slusari, Igor Grosu, Lilian Carp, Octavian Țîcu, Vladimir Bolea, Virgiliu Pâslariuc, Eduard Smirnov, Efrosinia Grețu și Ion Leucă.

În actuala legislatură a Parlamentului sunt 3 profesori de educație fizică, antrenori – Victor Bologan, Radu Rebeja și Gheorghii Para.

Sunt doi profesori de limba și literatura română – Maria Ciobanu și Chiril Moțpan, un profesor de limbi străine (engleză și franceză) – Doina Gherman și un profesor de limba și literatura găgăuză – Ivanna Koksal.

În Parlamentul de legislatura a X-a sunt doi deputați care au calificarea de învățător de clasele primare – Svetlana Rotundu și Igor Vremea, precum și un deputat care este lector de pedagogie și psihologie preșcolară – Elena Bacalu.

În actuala legislatură a Parlamentului mai este un profesor de geografie –  Reghina Apostolova, un profesor de muncă și instruire profesională – Alexandr Usatîi și un profesor de teologie – Ion Groza. Totodată, se mai regăsesc un profesor de sociologie – Oleg Lipskii, un profesor de economie politică – Vladimir Golovatiuc, un profesor de științe politice – Bogdan Țîrdea, un lector de științe socio-umaniste – Veronica Roșca, un lector de științe economice – Petru Burduja și un lector de științe agricole – Mihail Paciu.

În același timp, 16 deputați au titlul științific de doctor. 2 parlamentari sunt doctori în științe pedagogice – Victor Bologan și Gheorghii Para. Alți 3 deputați sunt doctori în științe istorice – Eduard Smirnov, Octavian Țîcu și Virgiliu Pâslariuc. 3 deputați dețin titlul științific de doctor în drept: Igor Vremea, Adrian Lebedinschi și Igor Munteanu. Tot 3 parlamentari sunt doctori în științe economice: Vladimir Golovatiuc, Eleonora Graur și Alla Darovannaia. În Parlamentul de legislatura a X-a își desfășoara activitatea doctorul în științe politice Bogdan Țîrdea, doctorii în științe agricole Chiril Tatarlî și Mihail Paciu, doctorul în științe geonomice Violeta Ivanov și doctorul în medicină Ștefan Gațcan.

Fracțiunea PSRM are 14 deputați cu studii pedagogice sau care au experiență didactică, Fracțiunea PAS – 7, Fracțiunea PDM – 5, Fracțiunea Platforma DA – 4, Grupul parlamentar PRO MOLDOVA – 3, Fracțiunea Partidului ȘOR – 2 și un deputat neafiliat.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagini din vila în care Plahotniuc și Țuțu se ascundeau în Grecia: peste 155 mii euro, 17 pașapoarte false și obiecte de lux – confiscate (VIDEO)

Autoritățile din Grecia publică imagini video din timpul perchezițiilor efectuate astăzi, 22 iulie, în vila din Grecia în care se ascundeau de justiție fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc și fostul deputat și omul său de încredere, sportivul Constantin Țuțu. Direcția pentru Combaterea Crimei Organizate și a Traficului de Droguri din Republica Elenă anunță că, în timpul perchezițiilor, au fost găsit și confiscate peste 155 de mii de euro, pașapoarte și alte acte de identitate false, telefoane și ceasuri de lux.

Publicația Rise Moldova, care anunță că a consultat documentul intern al poliției elene, scrie că în urma descinderilor au fost confiscate:

  • 17 pașapoarte și cărți de identitate false din diverse state;
  • peste 155.000 de euro în numerar;
  • ceasuri de lux, printre care mărci precum Breguet, Urwerk și Kees Engelbarts;
  • dispozitive electronice criptate (USB, SSD), multiple telefoane și laptopuri;
  • un SUV Skoda Kodiaq, folosit exclusiv de Plahotniuc.

Potrivit sursei citate Plahotniuc și Țuțu se ascundeau într-o vilă luxoasă din Saronida, sudul Atenei. Pentru a nu fi prinși, cei doi se comportau extrem de precaut, scrie Rise – Plahotniuc a schimbat 22 de țări, din 2023 până în prezent, iar Țuțu – 11.

Pe 22 iulie, însă, aceștia au fost reținuți pe Aeroportul Internațional „Eleftherios Venizelos” din Atena, în timp ce încercau să fugă spre Dubai. Potrivit documentului intern consultat de Rise, cei doi au fost interceptați în ultimul moment de autoritățile elene, care au reușit să întârzie decolarea avionului.

În momentul reținerii, ambii aveau asupra lor doar câte un rucsac și foloseau acte false: Plahotniuc deținea un pașaport bulgar cu identitate falsă, iar Țuțu – documente românești contrafăcute.

Ei urmează să fie prezentați procurorilor din Atena pe 23 iulie.

***

Amintim că IGP a anunțat, pe 22 iulie, că fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut în Grecia, potrivit informațiilor transmise oficial de Interpol Atena. Surse NewsMaker susțin că, odată cu el, ar fi fost reținut și fostul deputat Constantin Țuțu, considerat de mulți ani omul de încredere al oligarhului. Între timp, presa din Grecia anunță că, pe lângă Țuțu și Plahotniuc, pe aeroportul din Atena a fost reținută și Elizaveta Kuznețova, deținătoarea titlului Miss Moldova 2019.

Cei trei ar fi fost opriți de autoritățile elene pe aeroportul „Eleftherios Venizelos” din Atena, în timp ce se pregăteau să părăsească țara cu destinația Dubai. Presa din Grecia mai scrie, pe surse, că Plahotniuc locuia de mai mult timp într-o vilă luxoasă în sudul Atenei. De menționat că reținerea lui Țuțu și Kuznețova nu a fost confirmat, oficial, de autoritățile din Republica Moldova, până la această oră.

În seara zilei de 22 iulie, Ministerul Justiției a confirmat pentru NM că a inițiat procedura de extrădare al lui Plahotniuc din Grecia, după ce a fost informat oficial de către Interpol despre arestarea acestuia. Reprezentanții instituției au precizat că, în continuare, urmează transmiterea cererii de extrădare către autoritățile competente din Republica Elenă.

Procuratura Generală a precizat, la rândul său, că Plahotniuc, care se afla în urmărire internațională, este învinuit de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: