Posturile TV Cinema 1, ORIZONT TV, PEH TV și TVC 21 au fost avertizate public pentru felul în care au reflectat demisia Guvernului Natalia Gavrilița, declarațiile Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, cu privire la securitatea țării, și învestirea Guvernului Recean. Deciziile au fost luate de Consiliul Audiovizualului (CA) în cadrul ședinței din 7 aprilie.
Monitorizarea a cuprins principalele buletine de știri ale serii din 10, 13 și 16 februarie 2023.
În cadrul ședinței din 7 aprilie, membrii Consiliului Audiovizualului au votat pentru aplicarea a șase avertizări publice celor 4 posturi de televiziune.
Potrivit CA, ORIZONT TV, în buletinul din 10 februarie 2023, nu a prezentat principalele puncte de vedere aflate în opoziție cu privire la acuzațiile reprezentanților socialiștilor și comuniștilor și a deputatei Marina Tauber legate de procesul de consultare în vederea desemnării unui candidat la conducerea Executivului.
Totodată, în cadrul unui alt subiect, nu a fost asigurată rigoarea și acuratețea în redactarea știrilor, fiind prezentată opinia reporterului cum că „Barometrul de opinii prezentat în luna decembrie, a arătat că mai mult dintre jumătate de cetățeni spuneau că Guvernul Nataliei Gavrilița este cel mai slab din istorie, iar autoritățile au motivat situația din țară prin criza regională și războiul din Ucraina.” În realitate, barometrul la care se face referință nu conține informații despre comparația cu toate celelalte guverne din istorie.
„O știre din 10 februarie 2023, prezentată de Cinema 1 privind demisia Guvernului Gavrilița, conține informații neconfirmate, bazate pe speculații, nefiind precizată sursa afirmațiilor reporterului: „Demisia are loc pe fundalul unor speculații despre apariția unor tabere cu interese divergente în sânul masivului partid de guvernământ, PAS, fondat de președinta Maia Sandu”. Într-un buletin de știri din 13 februarie, reporterul menționează: ,,Rusia este unul dintre garanții procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană, iar misiunea rusă de menținere a păcii în Transnistria, ajută de peste 30 de ani la menținerea păcii pe malul Nistrului„”, se arată în nota informativă a Consiliului.
În ceea ce privește PEH TV, CA menționează că, în știrea din 10 februarie, reporterul menționează exact aceeași frază despre demisia Guvernului folosită de Cinema 1. Astfel, subiectul conține informații neconfirmate, bazate pe speculații, nefiind precizată sursa informațiilor.
În programul informativ din 13 februarie 2023, reporterul prezintă o informație identică celei de la Cinema 1, despre faptul că misiunea rusă de menținere a păcii în Transnistria, ajută de peste 30 de ani la menținerea păcii pe malul Nistrului, aceasta fiind doar opinia jurnalistului.
TVC 21 nu a respectat rigoarea şi acurateţea în redactarea şi prezentarea ştirilor în cadrul subiectelor prezentate în „News Digest” unde evenimentele sunt reflectate printr-o frază generală însoțite de o imagine specifică evenimentului mediatizat. Aici nu au fost menționate sursele imaginilor și a textelor apărute pe ecran, ceea ce nu oferă veridicitate știrilor mediatizate.
Inițiatorul sesizării, membrul CA, Ruslan Mihalevschi, a declarat că la posturile de televiziune PEH TV și Cinema 1, în conținutul știrilor, apare o frază preluată din altă sursă și care este identică la ambele posturi. Această frază, consideră membrul CA, este lipsită de context, reflectând doar opinia jurnalistului și prin care se dorește promovarea unei anumite idei. În ce privește ORIZONT TV, potrivit lui Ruslan Mihalevschi, postul a manipulat prin inocularea versiunii că Guvernul Gavrilița a fost cel mai slab din istorie și că demisia ar fi legată de protestele opoziției, acest lucru fiind dovadă de rea-credință.
Vicepreședinta CA, Aneta Gonța, a spus că preluarea unei fraze identice de PEH TV și Cinema 1 și prezentarea acesteia ca pe un produs ce le aparține, reprezintă furt intelectual și o încălcare a normelor deontologice. În opinia Anetei Gonța, ORIZONT TV a folosit cel puțin 3 tehnici de manipulare – generalizarea, amestecul dintre fapte și opinii și omisiunea în prezentarea subiectelor din 10 februarie. Ea a mai menționat că este grav modul cum a fost prezentată, în știrea din 13 februarie a acestui post TV, afirmația unui expert despre faptul că Maia Sandu ar fi venit la putere în urma unei lovituri de stat, în contextul în care scrutinul prezidențial din 2022 a fost recunoscut pe plan internațional. Jurnalistul în acest caz trebuia să asigure echilibrarea informațiilor prezentate.
Rezultatele controlului au atestat că subiectele prezentate în cadrul principalelor buletine de știri ale serii difuzate de posturile de televiziune Canal 5, Exclusiv TV și ITV au fost realizate cu respectarea prevederilor CSMA.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!