500 sau 700€ pentru copiii diplomaților moldoveni? Popșoi i-a îndemnat pe cei indignați să se pună în locul ambasadorilor
Full Article 5 minutes read

500 sau 700€ pentru copiii diplomaților moldoveni? Popșoi i-a îndemnat pe cei indignați să se pună în locul ambasadorilor

Nemulțumiri după ce un grup de deputați ai Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) a propus modificări legislative cu privire la serviciul diplomatic, care să prevadă printre altele acordarea unor indemnizații lunare de 700 de euro pentru copiii ambasadorilor moldoveni. Mai exact, pentru studiile acestora peste hotare. Era vorba despre copiii diplomaților de până la 23 de ani. Ministrul Afacerilor Externe Mihai Popșoi a explicat că într-un final suma agreată de Guvern și de Ministerul Finanțelor a fost de 500 de euro și nu 700, iar vârsta este de 18 ani și nu vârsta inițială – de 23 ani. Popșoi a reacționat și la valul de nemulțumiri pe acest subiect și a motivat că indemnizațiile sunt necesare pentru plata studiilor copiilor diplomaților, care aleg instituțiile private unde se studiază în limbi străine de circulație internațională și nu cele publice unde limba de instruire este cea locală. 

Proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la serviciul diplomatic și reacția opoziției 

La sfârșitul săptămânii trecute, Parlamentul a adoptat, în prima lectură, modificări legislative cu privire la serviciul diplomatic.

În textul inițial al proiectului pentru modificarea legii cu privire la serviciul diplomatic se regăsea alocarea unei compensații lunare de 700 de euro pentru studiile copiilor diplomaților moldoveni care activează în străinătate. Se menționa că alocația este prevăzută copiilor de până la 23 de ani, pentru studiile primare, medii și superioare.

Ulterior, Guvernul a emis un aviz în care se menționa că membrii personalului misiunii diplomatice, însoțiți în misiuni de copii care urmează în străinătate studii preșcolare, primare, secundare generale sau profesionale, precum și medii de specialitate, beneficiază de restituirea până la 500 de euro/lună pentru fiecare copil pentru perioada plasării în instituții de învățământ.

Cu toate acestea, pe 21 iulie, fostul premier Ion Chicu a scris pe o rețea de socializare că „inițiativa PAS de a „îmbuna” ambasadorii și tot personalul diplomatic și consular (prin stabilirea unei indemnizații lunare de 700 EURO pentru fiecare copil de-al lor până la 23 de ani) în preajma a două scrutine importante – alegerile prezidențiale și parlamentare, nu e întâmplătoare”.

Și Partidul Socialiștilor a scris despre „inițiativa PAS de a oferi indemnizații lunare de 700 de euro copiilor ambasadorilor până la vârsta de 23 de ani”. Formațiunea a anunțat că va contesta „aceste inițiative” la Curtea Constituțională.

Precizările lui Popșoi

Pe 23 iulie, ministrul Popșoi a declarat că „avizul Guvernului pentru acest proiect de lege specifica clar că urmează în a doua lectură să fie amendat proiectul pentru a clarifica vârsta până la care copiii diplomaților vor fi eligibili pentru acest sprijin, vârsta de 18 ani și nicidecum vârsta inițială care era mai mare”.

La fel, suma agreată de Guvern și de Ministerul Finanțelor a fost de 500 de euro și nu 700, așa cum s-a vehiculat în spațiul public”, a comunicat ministrul.

Popșoi a vorbit și despre necesitatea alocațiilor.

Copiii diplomaților nu au ales să meargă cu părinții lor în misiunile unde părinții lor apără interesul național al statului nostru. Copiii diplomaților nu au ales astăzi să învețe într-o școală cu predare în limba maghiară, mâine să vină să învețe un an-doi într-o școală cu predare în limba română, după care să meargă să învețe într-o școală cu predare în limba estoniană sau în limba suedeză. (…) Pentru că diplomații noștri nu-și permit să achite studiile în școli private, dar într-un stat unde se predă în școlile publice limba maghiară… cum vă imaginați că un copil care vine din Republica Moldova peste noapte să meargă să învețe într-o școală cu predare în limba maghiară sau oricare altă limbă care nu este în circulație internațională? Sau chiar dacă este de circulație internațională, cetățenii noștri din Statele Unite pot confirma cât de scumpă este creșa și grădinița în Statele Unite. Și atunci când o treime sau o jumătate din indemnizația pe care o primesc trebuie să o dai pe plata grădiniței, atunci numărul de doritori de a merge în aceste misiuni foarte complicate și foarte importante se reduce vertiginos și suntem nevoiți să trimitem în aceste misiuni diplomați care nu au familie, care nu au copii sau a căror copii deja au atins vârsta majoratului. Și reducem din randamentul și capacitatea diplomației noastre, pentru că cei care au copii efectiv nu-și permit să meargă în aceste misiuni unde grădinița sau școala este foarte scumpă sau unde sunt nevoiți să-și dea copiii în alte școli decât cele publice, pentru că în cele publice nu pot învăța copiii. Cum vă imaginați ca pe durata studiilor să învețe în 3 școli diferite cu 3 limbi diferite decât limba pe care o cunoști tu? Încercați să vă puneți în locul acelor părinți”, a comunicat el.

Copiii diplomaților nu au ales să meargă în misiuni, ei își urmează părinții care servesc Republica Moldova. Cei care fac acum mare tam-tam și încearcă să divizeze societatea noastră, că nu-i suficient cât de tare ne divizează pe criterii etnice, de limbă, iată acum încearcă să ne divizeze deja și copiii”, a conchis oficialul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: