presedinte.md

84 de ani de la cel mai mare val de deportări staliniste. Conducerea Moldovei: „Avem datoria să nu uităm. Să spunem adevărul”

Conducerea de vârf a Republicii Moldova a transmis mesaje de comemorare la 84 de ani de la primul val al deportărilor staliniste. Maia Sandu, Dorin Recean și Igor Grosu au evocat traumele lăsate de regimul sovietic asupra zecilor de mii de familii din Republica Moldova și au făcut apel la păstrarea memoriei istorice.

„Sovieticii au sfâșiat destine, au despărțit familii și au condamnat oameni nevinovați la moarte. Cei deportați au pierdut tot ce au construit de-a lungul anilor și au ajuns în lagăre de muncă forțată, de unde mulți nu s-au mai întors niciodată. Durerea acelor vremuri încă ne răscolește. O resimțim ori de câte ori cineva încearcă să nege faptele sau să ascundă adevărul. Cea mai profundă formă de respect față de strămoșii noștri este să păstrăm vie amintirea suferinței lor – și să ne asigurăm ca astfel de tragedii să nu se mai repete niciodată. Avem datoria să nu uităm. Să spunem adevărul”, a scris președinta Maia Sandu pe rețele.

Premierul Dorin Recean a adus o mărturie personală. Șeful Guvernului a vorbit despre drama trăită de familia sa, acum 84 de ani: „Șase din cei 12 copii ai bunicului meu de pe tată au fost deportați în Siberia, alți 3 au fost nevoiți să se ascundă în România. Această tragedie nu este doar o statistică în cărțile de istorie – este tragedia neamului nostru. Copiii au rămas fără tați, familiile au fost rupte și duse în diferite locuri la pierzanie, iar noi, cei rămași, n-am știut și ni s-a interzis să aflăm ce s-a ales din ei. Unde au murit. În ce groapă au fost aruncați. Ce vină li s-a adus. Ne-a fost interzis să întrebăm, să vorbim, să aflăm”.

Și în Parlament, deputații au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor primului val de deportări.

„În noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, în Moldova a început prima operațiune a deportărilor staliniste. (…) Toți acești oameni nevinovați sunt o parte din zecile de milioane de victime ale regimului autoritar. (…) Este important să vorbim despre aceste atrocități, fiindcă vorbim despre bunicii, părinții și rudele noastre, care au îndurat chinuri și care, mulți dintre ei, nu s-au mai întors acasă”, a declarat speakerul Igor Grosu.

Amintim că, pe 11 iunie, ultimele 20 000 de dosare ale persoanelor deportate pe criterii politice au fost transmise către Agenția Națională a Arhivelor. Dosarele includ informații detaliate – date personale, nivel de educație, statut social, componența familiei, locul de origine, trasee de deportare, bunuri confiscate, condiții de trai, decizii privind încetarea deportării și hotărâri de reabilitare – despre peste 57 000 de victime smulse cu forța din casele lor și trimise în exil în regiunile Uniunii Sovietice.

Documentele vor fi păstrate de Agenția Națională a Arhivelor, unde vor putea fi cercetate, înțelese și onorate de istorici, cercetători și publicul larg. 

***

Conform raportului către Stalin, Molotov și Beria, pe 13 iunie din RSSM au fost deportați într-o singură noapte 24 360 persoane. Circa o mie de persoane ale căror nume figurau în listele inițiale au reușit să evite deportarea. Doar trei au reușit să se ascundă. 318 au trecut în prealabil în altă localitate. 133 de persoane nu au fost strămutate pentru că erau grav bolnave. Cu toate acestea, din amintirile victimelor, femeile cu sarcină avansată nu erau scutite de deportare. 829 de persoane au fost scutite de deportare „pe motivul insuficienței probelor” vinovăției. Majoritatea deportaților proveneau din Chișinău, Bălți, Taraclia. Erau strămutați cu familiile, cu toate acestea, pe drum spre locul de surghiun membrii familiilor erau separați. Circa 8 mii de bărbați au fost internați în lagăre de muncă. Mamele cu copii erau plasate în colonii speciale din Kazahstan, și din regiunile Omsk și Novosibirsk.

Mai multe detalii despre valul de deportări staliniste care a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 – citiți în proiectul special NM „Nu se va mai întoarce nimeni și niciodată – aici vă vor putrezi oasele”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

PAS cere reparații urgente la podul Ismail: „Îl îndemnăm pe Ceban să coboare pe pământ și să colaboreze”. Reacția Primăriei

După ce o bucată din podul de pe strada Ismail din Chișinău s-a desprins și a căzut pe carosabil, consilierii municipali ai fracțiunii PAS au susținut joi, 17 iulie, o conferință de presă în care au cerut măsuri urgente din partea autorităților locale pentru reabilitarea construcției.

Aceștia solicită publicarea proiectului tehnic de reabilitare a podului, inițierea discuțiilor cu autoritățile centrale pentru a găsi finanțare, precum și includerea subiectului pe ordinea de zi a Consiliului Municipal Chișinău și în bugetul capitalei.

Grinzile și pilonii acestui pod din beton sunt fisurați și afectați de coroziune, iar elementele marginale – bordurile și parapetele – sunt grav deteriorate. Hidroizolația a expirat acum 25 de ani, permițând infiltrarea apei în structura de rezistență”, a declarat Dumitru Ivanov, vicepreședinte al fracțiunii PAS.

Potrivit acestuia, expertizele tehnice din 2019 arătau deja că podul are nevoie de reconstrucție capitală, dar, spune el, „administrația Ceban nu a întreprins nimic concret și nu a prevăzut niciun leu pentru reparații în bugetele din 2024 și 2025”.

Deputatul PAS Lilian Carp a criticat lipsa de reacție din partea primarului general Ion Ceban, pe care îl acuză că „ignoră riscurile reale” pentru locuitorii orașului.

Ivan Ceban Kremlinovici continuă să ignore pericolul real care amenință zilnic viața chișinăuienilor. Stimabile Kremlinovici, așa arată Chișinăul când nu îl privești de pe dronă. Ca și podul Ismail, unde ai închis ochii intenționat la gravitatea problemei, s-a întâmplat și cu toate întreprinderile municipale aduse la prag de faliment. În ultimul ceas îl îndemnăm pe Ivan Ceban să lase foile și tezele primite de la prietenii săi de la Moskova, să coboare pe pământ, sau pe „plitka” pusă de el să meargă la colaborare, să votăm un buget pentru oameni, care să conțină soluții la problemele reale ale Chișinăului. Să se lepede de toți penalii și profesioniștii în scheme”, a spus Carp.

Primăria Chișinău respinge acuzațiile, catalogând declarațiile PAS drept „minciuni și manipulare“.

A fost anunțat că proiectul se află în faza de expertizare, iar după finalizarea tuturor procedurilor legale, va fi posibilă inițierea achiziției publice pentru lucrările de reparație a podului. În prezent, la podul Ismail au fost efectuate lucrări de conservare a structurii, iar în continuare se desfășoară lucrări de mentenanță pentru asigurarea securității, urmând ca podul să fie reabilitat în același mod”, se arată într-un comunicat emis de Primărie.

La rândul său, viceprimarul Ilie Ceban a calificat incidentul drept „izolat” și a sugerat că subiectul este exagerat în scopuri politice.

„A căzut o piatră de pe un pod aflat în conservare. Un incident izolat, dintr-o zonă care oricum este în așteptarea unui proiect de renovare, imediat ce se finalizează lucrările la podul Mihai Viteazul. Dar pentru unii, este suficient pentru a lansa acuzații, a căuta vinovați și a transforma o situație gestionabilă într-o „criză”. Dacă nu sunt știri bombă… nu-i problemă, le inventăm!”, a scris acesta într-o postare pe Facebook.

Amintim că miercuri, 16 iulie, o bucată de beton s-a desprins din podul de pe strada Ismail din Chișinău și a căzut pe carosabil, fără a provoca victime. Incidentul, surprins de o cameră de bord și devenit viral pe rețelele sociale, a stârnit îngrijorare în rândul șoferilor. Primăria recunoaște starea precară a podului și anunță că proiectul de reabilitare se află în prezent în faza de expertizare. Momentul în care bucata de beton se desprinde și cade o puteți vedea AICI.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: