A decedat pictorița Valentina Rusu-Ciobanu
Full Article 2 minutes read

A decedat pictorița Valentina Rusu-Ciobanu

Pictorița Valentina Rusu-Ciobanu s-a stins din viață la vârsta de 101 ani. Anunțul a fost făcut de consiliera președintei pe domeniul culturii Angela Brașoveanu, în seara de 1 noiembrie.

„De astăzi fotoliul artistei rămâne gol. Un mare gol rămâne și în pictura noastră națională. Drum lin, inegalabilă Valentina Rusu-Ciobanu. Vă mulțumim că a-ți ale să trăiți aici în acest veac”, a scris consiliera pe pagina sa de Facebook.

Valentina Rusu-Ciobanu s-a născut la data de 28 octombrie 1920, în Chişinău. Artista şi-a făcut studiile la Iaşi.

Activitatea de creație și-a desfășurat-o în condițiile destul de vitrege impuse de regimul totalitar din fosta Uniune Sovietică. „Fata le fereastră” a fost opera de debut, din anii ’50, grație căreia pictorița de la Chișinău a străbătut bariera anonimatului. Au urmat tablourile „La joc” și „Ștefan cel Mare după lupta de la Războieni” – realizate într-o manieră realistă – care au consacrat-o pe Valentina Rusu-Ciobanu în calitate de iscusită componistă și coloristă.

În ciuda presiunilor de ordin ideologic cu care s-a confruntat în cea mai mare parte a vieții, Valentina Rusu Ciobanu a reușit să-și păstreze individualitatea discursului plastic, învrednicindu-se apoi și de înalte distincții de stat precum Premiul Național al Republicii Moldova pentru Literatură, Artă și Arhitectură, titlul onorific de „Artist plastic al poporului”, „Ordinul Republicii”, titlul de Cetățean de onoare al municipiului Chișinău și, de curând, Ordinul „Meritul Cultural”, în grad de Mare Ofițer, conferit printr-un decret semnat de Klaus Werner Iohannis, președintele României.

Artista a fost căsătorită cu artistul plastic Glebus Sainciuc şi au împreună un fiu, pe Lică Sainciuc, şi el artist plastic.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: