ecopresa.md

A doua tentativă. Deputatul PAS Alex Trubca și-a cerut scuze pentru situația creată la ședința cu ONG-urile de mediu

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Alex Trubca a venit cu o nouă reacție la situația creată în cadrul ședinței cu un grup de ONG-uri de mediu, după care a fost acuzat de intimidare. Dacă în ajun acesta susținea că declarațiile au fost făcute într-un „context specific”, astăzi acesta a menționat că îi pare rău pentru cele întâmplate și își cere scuze dacă participanții s-au simțit jigniți.

Regret situația creată. Exprimarea mai puțin diplomatică a dus la înțelegerea greșită a sensului cuvintelor mele. Nicio secundă nu am avut intenția de a jigni, darămite de a amenința pe cineva. În cazul în care cineva din cei prezenți în cadrul ședinței sau care au urmărit înregistrarea s-au simțit jigniți de expresiile mai puțin reușite, îmi cer scuze. Totodată, reiterez sensul celor formulate în cadrul ședinței. Este imperios de făcut o evaluare a eficienței utilizării resurselor publice alocate pentru protecția mediului și de asigurat o direcționare eficientă a banilor publici întru soluționarea problemelor de mediu”, a scris deputatul Alex Trubca pe pagina sa de Facebook.

Amintim că mai mulți activiști de mediu au semnat o declarație prin care îl acuză pe parlamentarul PAS de intimidare. Totul după ce, în cadrul ședinței din 7 februarie a Comisiei Parlamentare pentru Mediu și Dezvoltare Regională, pe subiectul incinerării anvelopelor, Trubca a avut o răbufnire față de Avocatul Poporului Maia Bănărescu, Lilia Curchi, jurnalistă de mediu și Alecu Reniță, președintele Consiliului Național al Organizațiilor de Mediu, declarând că opiniile lor pe subiectul discutat sunt irelevante, întrucât nu ar fi experți de mediu.

În adresa lui Reniță, Trubca a mai spus: „Având în vedere că sunteți mare specialist, eu vă promit că eu am să ridic întrebarea finanțării asociației Dvs.” Declarația a fost calificată de către jurnalist drept o tentativă de intimidare.

Drept urmare, activiștii pentru mediu au luat atitudine. Într-o declarație publică, un grup de semnatari a solicitat conducerii Parlamentului și fracțiunii PAS să ia act de „comportamentul inadecvat al deputatului” și să vină cu o reacție a comisiei de etică în acest sens. De asemenea, s-au cerut scuze publice.

În replică, Trubca a spus că „amenințarea și presiunea” a avut loc într-un context foarte specific.

„Dacă controlul eficienței utilizării fondurilor publice e o „amenințare și presiune” atunci e cazul să discutăm despre lichidarea Curții de Conturi și Inspecției financiare, fiindcă aceste instituții, în interpretarea semnatarilor Declarației sus-menționate, doar de “amenințări și presiuni” se ocupă”, a menționat deputatul.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Bolea, despre condițiile de la Aeroportul Chișinău: „Multe din plângeri sunt comandate”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a comentat plângerile cetățenilor privind condițiile de la Aeroportul Internațional Chișinău, după ce statul a preluat administrarea acestuia. Potrivit ministrului, multe dintre aceste plângeri ar fi comandate de către persoanele care au pierdut controlul asupra aeroportului. Menționăm că, în 2023, aeroportul a trecut în gestiunea statului, după ce fusese timp de 10 ani (din 2013) concesionat companiei Avia Invest, controlată de oligarhul fugar Ilan Șor.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Есть вопросы” cu Nicolai Paholnițchi.

„Multe din plângeri sunt comandate, deoarece acei tovarăși care au pierdut aeroportul nu le este deloc convenabil. Anul trecut a fost venit de 345 milioane de lei venit. Anul acesta va fi venitul mai mare, deoarece sunt și restaurante și magazine de stat. Și toți banii se întorc sub formă de dezvoltare a aeroportului, nu doar se plătește cum înainte doar niște mită pentru alegători. Mobilierul este nou. Sunt condiții bune. Pe 31 o să prezentăm un proiect pentru reconstrucția terminalului, care va putea deservi până la 6 milioane de persoane. Pentru comparație, în cel mai bun an, Aeroportul Chișinău primea până la 3 milioane. Aeroportul face investiții mari, dar trebuie de făcut după proiect, pentru că e vorba despre securitate. Acesta nu este un simplu șopron la tine acasă. Ne cerem scuze către cetățeni pentru că intervin unele incomodități”, a declarat Vladimir Bolea.

***

Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului pe 28 martie 2023, după ce, în 2013, a fost concesionat pentru o perioadă de 49 de ani. Președinta Sandu l-a acuzat anterior pe liderul ex-Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, și pe fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, de „furtul” aeroportului prin „tranzacții mincinoase”. Ca urmare a acestei scheme, statul a pierdut venituri de aproximativ 1,6 miliarde de lei pe parcursul a nouă ani, a susținut Maia Sandu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: