Deputatul PAS Alexandru Trubca, învinuit de intimidare. Trubca: „Amenințarea și presiunea” a avut loc într-un context specific
Full Article 4 minutes read

Deputatul PAS Alexandru Trubca, învinuit de intimidare. Trubca: „Amenințarea și presiunea” a avut loc într-un context specific

Mai multe organizații ale societății civile au semnat o declarație prin care „au condamnat acțiunea de intimidare” a deputatului PAS, Alexandru Trubca, în adresa avocatului poporului pentru drepturile copiilor, a jurnaliștilor de mediu și societății civile, după ce s-au pronunțat împotriva incinerării anvelopelor uzate. „Amenințarea și presiunea” a avut loc într-un context foarte specific, a reacționat pe Facebook parlamentarul.

Cum a început totul?

În declarație se arată că la 7 februarie 2022, în cadrul ședinței organizate de Comisia Parlamentară Mediu și Dezvoltare Regională pe subiectul incinerării anvelopelor, deputatul PAS, Alexandru Trubca, a avut o reacție condamnabilă în raport cu Avocata Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, și activiștii de mediu, Alecu Reniță și Lilia Curchi.

Deputatul a învinuit-o pe Maia Bănărescu de faptul că a luat atitudine doar față de inițiativa de a permite incinerarea și coincinerarea anvelopelor, și a enumerat alte probleme care în opinia dumnealui meritau prioritate, insinuând că Avocata poporului are interese ascunse.

Totodată, Alexandru Trubca i-a atacat pe Lilia Curchi, jurnalistă de mediu cu experiență în domeniu de aproape 20 de ani, coordonatoarea Grupului de Lucru nr 3 a Platformei Societății Civile din cadrul Parteneriatului Estic și pe Alecu Reniță, expert de mediu de peste 30 de ani, jurnalist de mediu, autor al mai multor proiecte legislative de mediu, fost deputat și membru al Comisiei Parlamentare Mediu, președintele Consiliului Național al Organizațiilor de Mediu, declarând că opiniile lor pe subiectul discutat sunt irelevante, întrucât nu ar fi experți de mediu, ci doar jurnaliști. Deputatul a ignorat faptul că la ședință s-au expus negativ și alți reprezentanți ai societății civile, inclusiv cu studii în domeniu.

La replica lui Alecu Reniță despre calitatea sa de expert, Alexandru Trubca, „a recurs la o amenințare directă”: „Având în vedere că sunteți mare specialist, eu vă promit că eu am să ridic întrebarea finanțării asociației Dvs.”, notează semnatarii declarației.

Ei consideră că „acțiunea de intimidare manifestată de deputatul Alexandru Trubca în sediul Parlamentului este orientată spre defăimarea jurnalismului de mediu și a experților de mediu, descurajează demersurile orientate spre protecția mediului ale organizațiilor neguvernamentale, activiștilor și instituțiilor mass-media”.

Ce solicită semnatarii?

Semnatarii, solicită conducerii Parlamentului și fracțiunii PAS să ia act de comportamentul inadecvat al deputatului și să vină cu o reacție a comisiei de etică în acest sens. De asemenea, se vrea ca Alexandru Trubca să ceară scuze de la persoanele vizate, să adopte un limbaj decent și să se abțină pe viitor de la manifestarea oricăror forme de intoleranță.

De asemenea, semnatarii amintesc că la dezbaterile publice organizate de autorități, pe orice subiect de interes general, au dreptul să participe și să se expună toți cetățenii R. Moldova.

Ce spune Trubca?

În replică, Trubca a spus pe 8 februarie, că „amenințarea și presiunea” a avut loc într-un context foarte specific.

„Discutam despre implicarea asociațiilor obștești de mediu în soluționarea problemelor de mediu și învinuirile nefondate aduse colegilor mei în lobarea intereselor unor agenți economici, iar însuși „amenințarea și presiunea” a constat nu în altceva decât în faptul ca am zis că am să solicit verificarea eficienței utilizării resurselor financiare publice alocate organizațiilor de mediu din Moldova.

Ei bine, dacă controlul eficienței utilizării fondurilor publice e o „amenințare și presiune” atunci e cazul să discutăm despre lichidarea Curții de Conturi și Inspecției financiare, fiindcă aceste instituții, în interpretarea semnatarilor Declarației sus-menționate, doar de “amenințări și presiuni” se ocupă”, a conchis Trubca.

Ce este libertatea de exprimare?

Libertatea de exprimare este un drept fundamental al oricărui cetățean, iar art. 10 din Convenția Europeană a drepturilor omului garantează, în alineatul 1, că „Orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie și libertatea de a primi sau de a transmite informații sau idei, fără amestecul autorităților publice și fără a ține seama de frontiere”, iar alineatul 2 prevede că „Libertatea și pluralismul mijloacelor de informare în masă sunt respectate”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: