Скриншот/NM

A fost desemnat procurorul care va investiga sesizarea Ingăi Grigoriu în care este vizat Alexandr Stoianoglo

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) l-a desemnat pe Andrei Balan pentru a examina plângerea depusă de ex-deputata Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Inga Grigoriu, cu privire la presupusa ilegalitate pe care procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo ar fi săvârșit-o în dosarul în care sunt vizați profesorii de origine turcă. Anterior, Stoianoglo a declarat pentru NM că nu a participat la investigații, iar plângerea lui Grigoriu ar fi o tentativă de a-l „ține sub presiune”.

CSP a examinat în cadrul ședinței din 18 noiembrie sesizarea Ingăi Grigoriu, în care este vizat Alexandr Stoianoglo. Raportor a fost ministrul Justiției Sergiu Litvinenco. Acestea a menționat că Grigoriu îl acuză pe Stoianoglo că ar fi mușamalizat dosarul privind expulzarea ilegală e pedagogilor de origine turcă. Ulterior, Litvinenco i-a acordat ocazia fostei deputate să-și prezinte interesele. Aceasta s-a arătat indignată de faptul că procurorii nu au contestat decizia primei instanțe în dosarul în care este vizat fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Vasile Botnari.

Inga Grigoriu consideră că acțiunile ar fi trebuit examinate sub aspectul „trădării de patrie” și exces de putere. De asemenea, fosta deputată s-a arătat indignată de faptul că familiile pedagogilor nu au fost declarate drept parte vătămată în dosar.

La rândul său, membrul CSP Constantin Șușu a amintit că nu Stoianoglo s-a ocupat de acest dosar la modul direct și a întrebat-o pe Grigoriu dacă poate demonstra că Stoianoglo ar fi dat anumite indicații în acest dosar. Grigoriu a răspuns că, în calitate de „simplu cetățean”, nu cunoaște astfel de detalii, însă procurorul desemnat să facă verificările „trebuie să răspundă la toate aceste întrebări”.

Președinta CSP Angela Motuzoc a propus să se discute dacă poate fi examinată în continuare plângerea în lipsa lui Stoianoglo. Propunerea a indignat-o pe membra CSP Svetlana Balmuș, care a menționat că discuția nu are sens, întrucât decizia cu privire la precedentele două plângeri în care este vizat Stoianoglo a fost luată fără ca acesta să fie audiat. În final, pentru verificare, a fost desemnat procurorul Andrei Balan.

***

Amintim că, în cadrul ședinței din 11 noiembrie, CSP l-a desemnat pe procurorul Vasile Plevan pentru verificarea plângerii depuse de Viorel Morari, fostul șef al Procuraturii Anticorupție față de acțiunile lui Stoianoglo. Morari s-a plâns pe faptul că Stoianoglo, în cadrul conferinței de presă din 4 octombrie, a făcut dezvăluiri care constituie informații închise din dosarul penal.

Pe 16 noiembrie, într-un comentariu pentru NM, Stoianoglo a calificat decizia CSP drept „bătaie de joc”: „Îmi crează probleme prin orice mijloace pentru ca eu să fiu nevoit să mă gândesc tot timpul cum să mă apăr. Ce am încălcat? Procurorul care investighează dosarul privind îmbogățirea ilicită a lui Viorel Morari a găsit niște materiale care nu au nicio legătură cu dosarul”. Stoianoglo susține că a acționat legal, iar informația pe care a făcut-o publică a fost accesată în cadrul investigației în care este vizat Morari, însă nu are legătură directă cu dosarul penal, de aceea putea fi publicată.

În ceea ce privește plângerea Ingăi Grigoriu, Stoianoglo susține că nu are legătură directă cu dosarul respectiv.

„Dacă nu eram eu, acest dosar în general nu ar fi ajuns în instanță, însă zilnic inventează ceva nou pentru a mă ține sub presiune”, a mai spus Stoianoglo.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Maib – desemnată cea mai bună bancă din Moldova pentru clienții corporativi de publicația Euromoney

Suntem mândri să anunțăm că maib a fost desemnată Cea mai bună bancă pentru clienții corporativi din Moldova în cadrul Euromoney Awards for Excellence 2025. Această distincție reflectă poziția de lider a maib în sectorul bancar corporativ și evidențiază încrederea pe care clienții corporate, partenerii și instituțiile internaționale o au în bancă. Premiile Euromoney desemnează câștigătorii pe baza mai multor criterii, inclusiv performanța financiară, poziția pe piață, calitatea serviciilor oferite clienților, inovația și sustenabilitatea. Programul anual de premii Euromoney, lansat în 1992, adună peste 2 000 de aplicări din partea a peste 500 de bănci de top din 113 țări și recunoaște excelența la nivel global, regional și național.

Aria Corporate a maib deservește peste 600 de clienți corporativi din întreaga țară, oferind soluții financiare adaptate marilor companii. În 2024, banca a reușit să-și crească portofoliul de credite cu 17%, în timp ce rata creditelor neperformante a înregistrat o scădere semnificativă. Gama completă de servicii oferite de maib include credite, depozite, conturi, plăți, finanțare comercială, proiecte salariale, colectarea numerarului și altele. Modelul de gestionare a relațiilor cu clienții asigură răspunsuri rapide și soluții personalizate.

Realizări cheie 

Pe parcursul ultimului an, maib a continuat să inoveze și să-și extindă serviciile dedicate clienților corporativi, atingând câteva rezultate importante:

  • Portofoliul total de credite corporative a depășit 12 miliarde MDL în trimestrul II 2025, un record istoric, care reflectă încrederea tot mai mare a companiilor din Moldova în maib.
  • Maib a acordat un credit de 18 milioane EUR pentru dezvoltarea unui parc fotovoltaic de 50 MW, susținând independența energetică a Republicii Moldova.
  • Portofoliul de credite verzi corporate a continuat să crească, ajungând la 19% din totalul creditelor de investiții corporative la finalul trimestrului I 2025. În paralel, maib a integrat managementul riscurilor de mediu și sociale în toate operațiunile sale de creditare corporate.

Giorgi Shagidze, Președintele maib, a declarat:

„Este o onoare deosebită să fim apreciați de Euromoney cu distincția de Cea mai bună bancă din Moldova pentru clienții corporativi. Această distincție reflectă încrederea clienților noștri. Mulți dintre cei mai mari clienți corporate sunt alături de maib de peste 25 de ani, încă de la înființarea ariei corporate. Le mulțumesc colegilor din echipa maib, clienților și acționarilor noștri pentru sprijinul și încrederea oferită.”

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, cu o cotă de piață de 37,3% în depozite și 37,9% la credite din întreg sistemul bancar, la finalul trimestrului I 2025. Banca este un creditor disciplinat, cu o rată a creditelor neperformante (NPL) de 1,5% și un nivel solid de capitalizare, având o rată de adecvare a capitalului (CAR) de 19,9% la 31 martie 2025. Maib este o bancă de importanță sistemică pentru țară, deservește aproape jumătate din populația Moldovei și este unul dintre cei mai mari angajatori privați, cu peste 2 500 de angajați. Banca se dedică să ofere valoare acționarilor săi, distribuind 45% din profitul obținut în 2024 sub formă de dividende, în valoare totală de aproape 32 milioane de euro. Din 2018, acționarul majoritar al maib este un consorțiu format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un important grup de administrare a activelor din Țările Baltice, și Horizon Capital, un fond de investiții privat axat pe piețele emergente.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: