„A fost o greșeală”. Chironda anunță că în trei intersecții vor fi scoase panourile cu săgeți verzi care permit virarea la dreapta (UPDATE)
Full Article 2 minutes read

„A fost o greșeală”. Chironda anunță că în trei intersecții vor fi scoase panourile cu săgeți verzi care permit virarea la dreapta (UPDATE)

O parte dintre panourile cu săgeți verzi de la semafoare, care permit șoferilor să vireze la dreapta în intersecții chiar și la culoarea roșie a semaforului, ar putea fi scoase. Viceprimarul capitalei Victor Chironda a dispus ca Direcția de Transport să prezinte o listă cu locațiile unde săgeata verde „mai mult încurcă decît ajută”. Primele care vor fi scoase, potrivit viceprimarului, sunt cele de pe străzile Pușkin, Bănulescu-Bodoni și Ștefan cel Mare.

UPDATE (15.50) Primarul capitalei Ion Ceban a anunțat că, până la finalul acestei zile, indicatoarele adiționale cu săgeată verde vor fi demontate în intersecțiile străzilor Pantelimon Halippa – Alexandru Cosmescu și str. Pantelimon Halippa – Alexei Mateevici. Edilul a menționat că acestea prezintă pericol pentru pietoni.

Știrea inițială

Viceprimarul responsabil de urbanism și mobilitate urbană Victor Chironda susține că, în unele cazuri, dorința autorităților de a ”fluidiza traficul” a contribuit la creșterea numărului de ambuteiaje.

„Amplasarea ei la fiecare intersecție a fost o greșeală care a dus la sporirea riscului de accidentare a pietonilor și a stimulat și mai mult folosirea automobilului personal. Cînd oamenii nu se simt în siguranță pe trotuare și pe trecerile pietonale, ei tind să folosească un mijloc de deplasare mai sigur. Și aleg mașina. Dacă am avea o infrastructură pietonală sigură, confortabilă și accesibilă, mai mulți oameni ar merge pe jos pe distanțe scurte, numărul de deplasări cu automobilul ar scădea iar ambuteiajele s-ar reduce”, a declarat Chironda.

Vicerpimarul susține că aceasta e o practică aplicată și demonstrată în sute de orașe din întreaga lume.

„În următoarea perioadă vom elimina aceste săgeți din mai multe intersecții din oraș pentru a asigura o securitate mai mare pentru pietoni. Vom începe cu străzile Pușkin, Bodoni și Ștefan cel Mare, avînd în vedere amenajarea benzilor dedicate pentru transport public. Parcările amenajate pe trotuare și săgeata verde, în 6-8 ani, au atrofiat total respectul și grija șoferilor de automobile față de pietoni, transport public, bicicliști”, a anunțat Chironda.

În opinia lui Victor Chironda, este nevoie de „foarte mult timp și efort ca să reeducăm conducătorii auto și să îi deprindem să respecte niște reguli elementare de utilizare a automobilului în oraș”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: