„Prinsă, fără să vrea, într-un joc meschin”. Stamate, despre discuția cu jurnalista care a făcut investigația despre von Hebel
Full Article 5 minutes read

„Prinsă, fără să vrea, într-un joc meschin”. Stamate, despre discuția cu jurnalista care a făcut investigația despre von Hebel

După ce deputata PAS Olesea Stamate a declarat că nu a oferit niciun comentariu referitor la integritatea președintelui Comisiei Pre-vetting Herman von Hebel înainte ca Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJ) să publice o investigație la acest subiect, CIJ a dat publicității o secvență audio a unei conversații dintre autoarea materialului, jurnalista Cornelia Cozonac, și parlamentară care ar demonstra acest lucru. În replică, Olesea Stamate a sugerat că discuția respectivă nu a fost un comentariu întrucât nu a fost prevenită că aceasta va fi înregistrată sau i s-a cerut permisiunea ca declarațiile să fie incluse în material. 

Pe 2 aprilie, CIJ a publicat o înregistrare audio cu o conversație dintre jurnalista Cornelia Cozonac și deputata PAS Olesea Stamate, după ce ultima a negat faptul că a oferit comentariul care i-a fost atribuit în ancheta despre președintele Comisiei Pre-Vetting. CIJ a menționat că discuția a durat circa 17 minute și a vizat mai multe subiecte, însă a publicat doar parte în care Cozonac și Stamate vorbesc despre Herman von Hebel.

În secvența audio, care durează aproximativ trei minute și jumătate, jurnalista și deputata, într-adevăr, discută despre activitatea profesională a lui von Hebel din străinătate, înainte să preia conducerea Comisiei Pre-Vetting, și, mai cu seamă, problemele din aceasta. Totuși, în înregistrare nu figurează declarația atribuită Olesei Stamate în materialul jurnalistic. De asemenea, în secvența audio publicată, Olesei Stamate nu i se cere permisiunea ca vreuna din declarațiile pe care le-a făcut în timpul discuției să fie incluse în investigație.

După apariția secvenței audio respective în spațiul public, Olesea Stamate a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook. Deputata a menționat că Cornelia Cozonac, pe care, potrivit acesteia, o cunoaște de mai mulți ani, nu a prevenit-o că discuția lor este înregistrată și nici nu i s-a cerut permisiunea ca vreo declarație făcută în timpul convorbirii să fie citată în investigație. Deputata a subliniat că acest lucru contravine normelor etice din jurnalism.

(…) Pe finalul discuției noastre (pe care evident ea nu a facut-o publică) – ea spune expres că în cazul în care va vrea sa mă citeze în material – mă va întreba și îmi va arăta textul – ceea ce iar a fost încălcat. Ceea ce trădează vădit interesul ascuns în scrierea acestei ”investigații” – și anume atacul asupra procesului de pre-vetting, și pe undeva – asupra mea personal. (…) Îmi pare sincer rău pentru Cornelia Cozonac, deoarece aveam o opinie bună despre munca pe care o face. Dar se pare că a fost prinsă, fără să vrea, într-un joc meschin al cuiva (nu voi da nume, desi intuiesc al cui)”, a adăugat parlamentara.

Investigație jurnalistică cu scandal

Precizăm că, pe 25 martie, pe anticorupție.md, (portal deținut de CIJ) a fost publicată o investigație denumită „Integritatea hibridă a lui Herman von Hebel”. În material se indică faptul că Herman von Hebel ar fi fost implicat, în 2018, într-un scandal la Curtea Internațională Penală de la Haga, unde a activat în calitate de grefier timp de cinci ani, din 2013. Potrivit sursei citate, care face trimitere la presa din Olanda, von Hebel ar fi fost acuzat că ar fi realizat o reformă care ar fi adus prejudicii financiare considerabile Curții, de cel puțin 760 de mii de euro.

Materialul include un comentariu care ar aparține deputatei PAS Olesea Stamate, care, la momentul selectării membrilor Comisiei Pre-Vetting, era președinta Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități: „Candidații din afară au fost propuși de către partenerii de dezvoltare, țările care au o expertiză foarte bună pe domeniul reformelor în Justiție. Noi am verificat cariera lor profesională. Nu am avut de unde cunoaște detalii reprobabile din trecutul carierei unor candidați. (…) În cazul unor candidați au parvenit anumite informații la comisie, unele, după verificare, nu s-au adeverit, iar în cazul altora, pe care le-am putut verifica, candidatul vizat nu a fost selectat. În cazul lui Herman von Hebel nu au fost informații care să indice anumit probleme legate de reputație și integritate. Abia când el deja era în funcție, la comisie au parvenit informații despre anumite probleme legate de activitatea sa într-o comisie de prevetting în Albania, dar era deja târziu”.

La câteva zile după publicarea anchetei, Olesea Stamate a menționat, într-o postare pe Facebook, nu a oferit niciun comentariu în legătură cu integritatea lui Herman von Hebel. Deputata a spus că declarația inclusă în material, i-a fost atribuită „eronat”.

În context, menționăm că, după publicarea investigației, Comisia Pre-Vetting a venit cu o reacție oficială, în care a calificat acuzațiile drept „nefondate”. Ulterior, în timpul unei emisiun televizat și Herman von Hebel a comentat investigația jurnalistică. Președintele Comisiei Pre-Vetting s-a întrebat de ce oamenii din Moldova ar fi interesați de ceea ce s-a întâmplat acum mulți ani în urmă în Olanda și a calificat materialul drept „un atac” la munca depusă de Comisie și la parcursul european al țării. El a precizat atunci, zâmbind larg, că nu intenționează că își prezinte demisia.

***

NM a analizat recent „petele întunecate” din cariera avocatului olandez von Hebel și consecințele pe care le-ar putea provoca acest scandal. Detalii – în subiectul semnat de Alexandr Nugmanov, AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: