A fost semnată Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare dintre Moldova și România. Ce prevede aceasta?
Full Article 2 minutes read

A fost semnată Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare dintre Moldova și România. Ce prevede aceasta?

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu și omologul său român Bogdan Aurescu au semnat Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare Republica Moldova și România. Documentul a fost semnat la București pe 23 noiembrie, în prezența președinților Maia Sandu și Klaus Iohannis.

Foaia de parcurs face referință la angajamentele ambelor părți pentru:

  • interconexiunea energetică;
  • încheierea unui nou Acord între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil acordat de România Republicii Moldova, care să îndeplinească funcțiile Acordului semnat în 2010 și ieșit din vigoare la 28 martie 2021;
  • infrastructura de transport – construcția podului rutier Ungheni (România) – Ungheni (Republica Moldova), consolidarea podului rutier Galați-Giurgiulești, reabilitarea podului feroviar Galați-Giurgiulești;
  • comunicații și societatea informațională;
  • cooperarea în domeniul securității cibernetice;
  • cooperarea regională și teritorială;
  • protecția mediului, apelor și pădurilor

„Este un document amplu, menit să accelereze la modul concret procesul de integrare europeană al țării noastre, asigurând dezvoltarea economică și socială în beneficiul direct al tuturor cetățenilor”, a menționat Nicu Popescu.

Documentul semnat mai prevede colaborarea și în alte sectoare sociale precum educație și cercetare, cultură, sănătate, muncă, agricultură și cooperare în domeniul afacerilor interne.

„Vor fi lansate noi proiecte care vor îmbunătăți capacitățile de reacție și vor asigura continuitatea acțiunilor aflate în desfășurare în domenii precum managementul frontierei, migrația ilegală, infracționalitatea transfrontalieră, cooperarea polițienească și situațiile de urgență”, a precizat șeful diplomației moldovenești.

Nicu Popescu a mai spus că va fi extinsă cooperarea dintre cele două bănci centrale, dar și în domeniul comerțului și investițiilor. De asemenea, România va acorda sprijin Republicii Moldova în cadrul procesului de reformă a justiției;

„Am convenit să acordăm prioritate monitorizării implementării proiectelor, comunicării publice cu privire la contribuția României, asigurării unei co-finanțări din partea Republicii Moldova, chiar și simbolice. Toate aceste acțiuni vor fi în atenția autorităților și la următoarea ședință comună ale ambelor Guverne”, a mai precizat Popescu.

Amintim că președinta Maia Sandu, împreună cu un grup de oficiali moldoveni întreprinde o vizită de lucru în România. 

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: