Facebook/AMTAP

Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice amenință cu proteste. Bugetul instituției a fost redus

Reprezentanții Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) amenință cu proteste. Nemulțumirea a fost provocată de decizia Ministerului Educației, Culturii și Cercetării de a micșora bugetul instituției pentru anul curent cu 22,5%, adică aproape 13 mln de lei. Într-un comunicat de presă, AMTAP susține că măsura va distruge instituția de învățământ superior.

Reprezentanții AMTAP s-au arătat indignați de inițiativa MECC. Potrivit acestora, decizia va avea consecințe asupra viitorului următoarelor generații de artiști.

MECC motivează decizia de micșorare a bugetului AMTAP prin aplicarea Metodologiei de finanțare a învățământului superior din Republica Moldova, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2021 și care prevede alocații bugetare în funcție de numărul de studenți. De cealaltă parte, reprezentanții Academiei reproșează că Minsiterul nu ține cont de costurile reale suportate de instituțiile de învățământ artistic în procesul de educație, așa cum prevăd metodologiile de finanțare ale învățământului superior din alte state, care aplică coeficientul de ajustare pentru specialitățile artistice.

„Procesul de educație artistică este unul dintre cele mai costisitoare, deoarece educația artistică impune un mod individual de lucru al studentului cu profesorul, iar necesitatea asigurării părții logistice a instruirii (achiziționarea de echipament cinematografic, teatral, scenografic, instrumente muzicale, etc.) reprezintă cheltuieli suplimentare deosebite”, susțin aceștia și atrag atenția că nu au fost consultați atunci când s-au făcut calculele respective.

Mai mult, AMTAP acuză Ministerul de lipsă de transparență: „Lipsa totală de transparență în procesul de distribuire a alocațiilor bugetare între universități, precum și ascunderea valorii de referință pentru finanțarea unui student echivalent, trezesc multe suspiciuni. Această cifră de referință, la fel ca și numărul de studenți la diferite specialități care își fac studiile în toate universitățile din Republica Moldova, trebuie să constituie informație publică, una care să poată fi ușor verificată de oricine în baza formulei din Metodologie, altfel se creează impresia că există lobby din partea unor instituții, în timp ce altele sunt defavorizate”.

Reprezentanții AMTAP susțin că, pentru o bună funcționare, este necesară suplimentarea bugetului alocat cu minim 9.109.100,00 lei, În caz contrar, reprezentanții instituției anunță că vor organiza un protest.

NM a încercat să obțină un comentariu la acest subiect din partea MECC, însă, deocamdată, reprezentanții instituției nu ne-au răspuns.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagine simbol/Igor Grosu/Facebook

Mii de euro pentru reclamă pe Facebook. Vlah, Năstase, Furtună, PAS și Guvernul – în topul celor care investesc în promovare

În ultimele 30 de zile, partide, politicieni, instituții publice și organizații din Republica Moldova au cheltuit zeci de mii de euro pentru promovarea conținutului sponsorizat pe Facebook, arată datele Meta.

Cea mai mare sumă a fost cheltuită de Partidul „Inima Moldovei”, condus de fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah. Formațiunea a investit peste 6.200 de euro în promovarea a 116 postări sponsorizate. Irina Vlah a sponsorizat și de pe pagina sa oficială peste 50 de postări, pentru care a achitat peste 3.000 de euro. Majoritatea materialelor promovate vizează protestele anti-guvernare pe care partidul le organizează – manifestații despre care autoritățile afirmă că ar fi coordonate din afara țării.

Pe locul doi în clasamentul cheltuielilor se află fostul lider al Platformei DA, Andrei Năstase, care și-a anunțat candidatura ca independent pentru alegerile parlamentare. El a investit aproape 6.000 de euro pentru 55 de reclame sponsorizate, cu mesaje preponderent electorale – în care își anunță candidatura sau își expune viziunile despre viitorul Republicii Moldova. Asta, deși campania electorală oficială nu a început încă.

În topul celor care au investit în promovarea online se regăsește și Partidul „Moldova Mare”, condus de fosta procuroare anticorupție Victoria Furtună, asociată în mai multe investigații jurnalistice cu oligarhul fugar Ilan Șor. Formațiunea a cheltuit peste 3.800 de euro pentru 34 de postări sponsorizate, în care promovează, în principal, mesaje anti-guvernamentale și, uneori alarmiste, precum: „Moldova își pierde suveranitatea” sau „Moldova rămâne fără apă”.

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), aflat la guvernare, a plătit peste 3.300 de euro pentru 123 de postări sponsorizate de pe pagina sa oficială. În plus, mai multe organizații teritoriale, inclusiv PAS Chișinău, au avut propriile campanii de promovare. PAS Chișinău a investit aproape 2.000 de euro, în timp ce alte filiale au cheltuit în jur de 100 de euro fiecare. În general, PAS a promovat candidații formațiunii la parlamentare, miniștri, membri ai Guvernului care promovează reușitele guvernării.

Nu doar partidele și politicienii au fost activi în acest sens. Guvernul Republicii Moldova a investit peste 2.500 de euro pentru 32 de postări. Ministerul Educației a cheltuit peste 700 de euro pentru 20 de postări, iar Ministerul Infrastructurii – aproape 350 de euro pentru 12 postări. Majoritatea materialelor promovate vizează proiectele guvernamentale, inclusiv cele din cadrul programului „Satul European”, inițiative pentru tineri și realizări recente ale executivului.

Și liderii instituțiilor publice au sponsorizat mesaje: premierul Dorin Recean a plătit aproape 1.000 de euro pentru 12 postări; președintele Parlamentului și liderul PAS, Igor Grosu, a cheltuit peste 460 de euro pentru 18 postări; iar primarul capitalei și liderul MAN, Ion Ceban, a investit aproape 400 de euro pentru 19 postări sponsorizate.

De menționat că o parte considerabilă din aceste sume a fost direcționată către promovare cu tentă electorală, deși campania oficială pentru alegerile parlamentare din toamnă va începe abia pe 29 august.”

Conform politicii Meta, reclamele ce vizează teme politice sau de interes public sunt incluse într-o bibliotecă publică, care conține informații despre sursa finanțării, bugetul și numărul de afișări.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: