ACC: Agenții economici care vor deversa ape uzate riscă să fie deconectați de la serviciile de alimentare cu apă și canalizare

Agenții economici care vor deversa ape uzate cu conținut ridicat de poluanți riscă să fie deconectați de la serviciile de alimentare cu apă și canalizare. Avertizarea vine din partea SA „Apă-Canal Chișinău”, după ce, doar în weekend, nouă agenți economici din Chișinău au fost depistați că ar fi deversat ape uzate ce depășeau concentrațiile maxime admisibile de poluanți în rețeaua publică de canalizare.

SA ,,Apă-Canal Chișinău” anunță că agenții economici care deversează ape uzate în rețeaua publică de canalizare vor fi verificați non-stop, în contextul în care se înregistrează temperaturi caniculare. Furnizorul declară că și-a fixat ca obiectiv major să reducă deversările cu depășirea concentrațiilor maxime admisibile.

Potrivit sursei, pe parcursul zilelor de vineri și până duminică, inclusiv, au fost prelevate probe de la 20 de agenți economici, din raza municipiului Chișinău cu diverse genuri de activitate. Ca urmare a controalelor efectuate, s-a demonstrat ca la 9 agenți economici apele uzate deversate sunt cu concentrații de poluanți depășite.

Furnizorul anunță că agenții economici respectivi vor primi prescripții prin care sunt avertizați despre necesitatea stringentă de a nu deversa în sistemul public de canalizare ape uzate cu concentrații majorate de poluanți. La fel, conform normelor legale, vor avea un termen ce nu depășește 10 zile pentru a înlătura neconformitățile înregistrate. Apă-Canal Chișinău menționează că agenții economici care nu se vor conforma și după prelevarea repetată a probelor, vor primi aviz de deconectare de la serviciile de alimentare cu apă și canalizare.

Pentru a evita suspendarea contractelor, dar și în scopul prevenirii răspândirii mirosului neplăcut, reprezentanții furnizorului de apă fac un apel reiterat către toții agenții economici să își revadă procesul de lucru întru neadmiterea deversării apelor uzate cu concentrații majorate (CMA) de poluanți.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: