Accidentul de pe zebra de la Aeroport, soldat cu moartea unui copil: judecătorii au schimbat pedeapsa șoferului

Șoferul care a accidentat mortal un copil de 10 ani pe trecerea de pietoni, în apropierea Aeroportului Chișinău, a fost condamnat la 4 ani și 6 luni de închisoare cu executare, după ce instanța a decis rejudecarea cauzei. Sentința, pronunțată recent de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, prevede și plata a aproape 870.000 de lei despăgubiri morale, precum și anularea dreptului de a conduce.

Inițial, printr-o hotărâre din 25 mai 2023, bărbatul, în vârstă de 25 de ani, fusese condamnat la 1 an și 6 luni de detenție cu executare, iar restul pedepsei – încă 1 an și 6 luni – fusese suspendat condiționat, cu un termen de probă de patru ani. De asemenea, suma stabilită drept despăgubire morală era mai mică – 600.000 de lei.

Ulterior, în urma recursului depus de procuror, Curtea de Apel a dispus, la 9 aprilie 2024, rejudecarea cauzei în ceea ce privește individualizarea pedepsei și cuantumul daunelor morale.

Amintim că accidentul s-a produs în regiunea aeroportului, în data de 23 decembrie 2022. Un minor de doar 10 ani a decedat la spital după ce a fost tamponat de un automobil în timp ce trecea strada regulamentar, pe trecerea de pietoni.

Șoferul de 22 de ani și-a recunoscut integral vinovăția în comiterea infracțiunii imputate.

Mama copilului s-a adresat public către magistrați și procurori cu rugămintea de a nu permite mușamalizarea dosarului.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: