„Această acuzație este gravă”. Stamate, reacție în cazul membrului CSM cercetat pentru corupție
Full Article 4 minutes read

„Această acuzație este gravă”. Stamate, reacție în cazul membrului CSM cercetat pentru corupție

Cineva încearcă din răsputeri să arunce o umbră asupra activității comisiei Pre-vetting, dar și asupra credibilității noului Consiliu Superior al Magistraturii (CSM). Aceasta pentru că „sunt mulți din cei care nu vor vetting”. Declarațiile au fost făcute de deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Olesea Stamate, președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități, în contextul informației că membrul CSM Iulian Munteanu este cercetat pentru corupție. Potrivit deputatei, „această acuzație este una gravă” și cazul respectiv va fi analizat. 

Stamate a menționat că informația apărută în spațiul public „precum că unul din membri CSM, numiți recent de Parlament, ar fi învinuit într-un dosar de corupție” este o „acuzație gravă”.

Mai ales ținând cont de faptul că această persoană a trecut Pre-vettingul. În decizia comisiei Pre-vetting nu este menționat nimic despre faptul că persoana dată ar fi figurat într-un dosar penal. Concluzia pe care o pot face eu, neavând încă toată informația la moment, este că comisia Pre-vetting nu a fost informată despre acest fapt. Așteptăm reacția comisiei”, a scris deputata, pe rețelele de socializare.

Ea a adăugat că „aici sunt două aspecte importante”.

Unu: informația care a fost livrată comisiei de către organele statului: CNA, PA, SIS. Dacă într-adevăr persoana figurează într-un dosar de corupție, de ce această informație nu a ajuns la comisia prevetting. Or, comisia, în procesul verificării solicită informații de la aceste instituții. Doi: dacă în formularul comisiei este o întrebare la care candidatul trebuie să menționeze cauzele (penale sau contravenționale) în care a fost vizat. În cazul în care informația se confirmă, iar persoana nu a indicat această informație în formular (dacă există o asemenea întrebare, evident) – înseamnă că a ascuns. Și în acest caz, nu văd cum ar putea continua activitatea sa în CSM”, a comunicat Stamate.

Totodată, a adăugat deputata, „persoanele din cadrul instituțiilor statului care se fac de vină pentru necomunicarea acestei informații către comisia prevetting (dacă se confirmă ca ele există și nu au fost comunicate) vor trebui și ele, sa răspundă”.

Cert este faptul că cineva încearcă din răsputeri să arunce o umbră asupra activității comisiei Pre-vetting, dar și asupra credibilității noului CSM. De ce? Simplu – sunt mulți din cei care nu vor vetting… Vom analiza cazul respectiv și imediat ce vom avea răspuns la toate întrebările, le vom comunica”, a conchis Stamate.

***

Pe 20 septembrie s-a aflat că Iulian Munteanu, desemnat recent de Parlament în funcția de membru al CSM după ce a trecut testul integrității, este cercetat penal într-un dosar pe fapte de corupție. Informația a fost confirmată pentru NM de Procuratura Anticorupție (PA).

Potrivit PA, procurorii anticorupție au descins cu percheziții la domiciliul lui Muntean pe 5 iunie 2018. Atunci a fost percheziționat și automobilul actualului membru al CSM. Trei luni mai târziu, Muntean a fost pus sub învinuire. El este acuzat că, în perioada 2017-2018, activând în calitate de lector universitar în cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM), conform înțelegerilor cu alte persoane, a apreciat mai mulți studenți din cadrul ASEM cu note favorabile acestora la mai multe discipline, pentru care a pretins, acceptat și primit mijloace bănești ce nu i se cuvin, prin intermediul altor persoane, investigate în aceeași cauză penală.

Într-o reacție, Iulian Munteanu a spus că dosarul penal i-ar fi fost „fabricat” de regimul Plahotniuc pentru a-l intimida. Mai mult, membrul CSM a declarat că nu intenționează să demisioneze din funcție.

***

Iulian Muntean au fost numit pe 7 septembrie 2023 de Parlament în funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii pentru un mandat de șase ani. Candidatura lui Muntean a fost susținută cu voturile a 62 de deputați.

Iulian Muntean este avocat. Anterior a fost lector universitar la mai multe instituții de învățământ superior din Republica Moldova – Universitatea de Stat din Moldova, Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei.

Mai precizăm că Iulian Muntean a promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: