„Această decizie va lovi dur în majoritatea cetățenilor”. PSRM cere aprobarea compensațiilor pentru toți consumatorii de gaz natural
Full Article 2 minutes read

„Această decizie va lovi dur în majoritatea cetățenilor”. PSRM cere aprobarea compensațiilor pentru toți consumatorii de gaz natural

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) se arată îngrijorat în legătură cu majorarea tarifelor la gazul natural pentru consumatorii finali, începând cu 1 noiembrie 2021. În aceste condiții, PSRM cere Guvernului și Parlamentului aprobarea de urgență a măsurilor de susținere din partea statului a tuturor consumatorilor de gaz natural, atât a persoanelor fizice, cât și a celor juridice.

„Această decizie, care este luată la începutul perioadei rece a anului și cu efect retroactiv, va lovi foarte dur în majoritatea cetățenilor, în mod special în cei cu venituri mici și medii. Saltul de peste două ori a tarifului la gaz este o lovitură gravă și pentru agenții economici, preponderent pentru cei care utilizează gazul natural în procesul de producție”, se arată într-un comunicat al socialiștilor.

Între timp, președintele comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun spune că Guvernul pregătește un pachet social de peste un miliard de lei pentru acordarea compensațiilor. Potrivit deputatului, o parte din banii alocați pentru compensații reprezintă sprijinul financiar de 60 de milioane de euro acordat Republicii Moldova de către Uniunea Europeană pentru a face față crizei energetice.

Totodată, pe 10 noiembrie, după ședința de Guvern, premierul Natalia Gavrilița și ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătaru, vor susține o conferință de presă în cadrul căreia vor fi anunțate mecanismele de compensare a tarifelor la gaze

Agenția Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat noile tarife provizorii la gaze. Decizia a fost luată pe 9 noiembrie. Astfel, noul tarif la gaz pentru consumatorii finali va crește de la 4,2 lei la 10,26 lei. Tariful aprobat nu include TVA.

Ștefan Creangă, director în Consiliul de Administrație al Agenției Naționale în Reglementare Energetică (ANRE) a menționat în cadrul unei conferințe de presă că „prețul care este prezentat de Moldovgaz este un preț vizionar, este unul înalt, dar el trebuie să ducă la echilibrarea sistemului și capacitatea consumatorului să-l achite”.

Acesta e precizat că până la sfârșitul lunii noiembrie va aproba tariful final, luând în calcul doi „factori importanți” – capacitatea consumatorului de a achita și capacitatea furnizorului de a livra.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: