Institutul de Politici Publice

Dan Perciun: Valoarea compensațiilor va depăși suma de un miliard de lei

Guvernul pregătește un pachet social de peste un miliard de lei pentru acordarea compensațiilor. O spune președintele comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun. Potrivit deputatului, o parte din banii alocați pentru compensații reprezintă sprijinul financiar de 60 de milioane de euro acordat Republicii Moldova de către Uniunea Europeană pentru a face față crizei energetice, notează IPN.

Deputatul PAS, Dan Perciun, spune că miercuri va fi prezentat pachetul social pregătit de Executiv pentru a-i ajuta pe cetățeni să facă față tarifelor majorate la gazele naturale. Ajutorul din partea statului vine în condițiile în care Moldovagaz a solicitat ANRE o majorare a tarifelor de 2,5 ori.

„Este vorba despre ajutorul pentru perioada rece a anului, care va fi majorat. În primul rând, va crește numărul de familii care vor fi eligibile pentru a beneficia de acest ajutor. Vorbim aici de sute de mii de familii. În al doilea rând, este vorba despre compensarea nemijlocită în factură. Va fi o compensare diferențiată în funcție de volumul consumat, pentru primii 50 de metri cubi mai mult, după volumul de 50 de metri cubi, compensația va fi mai mică. Am făcut calcule, suma depășește un miliard de lei. O parte de bani vor fi cei acordați de UE, dar va trebui să găsim bani și în bugetul de stat”, a spus Dan Perciun în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

În același timp, opoziția extraparlamentară le cere guvernaților să ofere compensații și mediului de afaceri, pentru a nu admite o majorare în lanț a prețurilor la produsele alimentare.

„Avem și prognoza BNM cu privire la inflație, în creștere cu 14% pentru anul viitor, pe lângă prețul la gazele naturale sunt multe alte prețuri și tarife care vor afecta cetățenii. Cărbunele, lemnul s-au scumpit. Și aceste persoane, în mare parte din mediul rural, trebuie ajutate. Compensații trebuie acordate și pentru antreprenorii care folosesc gaz la producere, deoarece având o dublare a tarifului la gazele naturale, riscăm să avem majorări în lanț la produsele alimentare”, a spus ex-deputatul Platformei DA, Liviu Vovc.

Amintim că Agenția Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat noile tarife la gaze. Decizia a fost luată pe 9 noiembrie.  Astfel, noul tarif la gaz pentru consumatorii finali va crește de la 4,2 lei la 10,26 lei. 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: