privesc.eu

Acordul de colaborare adițional la Protocolul de Înfrățire, încheiat între Primăria Chișinău și Primăria București, aprobat cu votul a 42 de consilieri

Acordul de colaborare adițional la Protocolul de Înfrățire, încheiat între Primăria municipiului Chișinău și Primăria municipiului București a fost aprobat cu votul a 42 de consilieri. La ședința CMC de astăzi, 15 ianuarie a participat și o delegație oficială a Consiliului General al municipiului Bucureşti, în frunte cu viceprimarul, Aurelian Bădulescu.

„Acordul adițional prevede domeniile de cooperare și anume schimbul de experiență și derularea unor proietce în domeniul dezvoltării locale”, a declarat secretarul intermar al Consiliului muncipal Chișinău, Adrian Talmaci. „Primăria municipiului Chișinău și municipiului București vor promova reciproc proiecte și activități în domeniul dezvoltării economice, culturii, tineretului, educației și turismului”, a mai spus Talmaci.

De asemenea, potrivit lui Talmaci, acest acord adiționat va permite efectuarea unui schimb de experiență interinstituțional în domenii precum accesarea de fonduri europene, protecția mediului, transport și urbanism.

Mai mult, „primăria Chișinău va elabora un program nou de cooperarea, care prevede acțiuni concrete pentru perioada imediat următoare”, a mai spus Talmaci.

În cadrul ședinței CMC, consilierul fracțiunii Șor, Valeriu Klimenko a vorbit și despre necesitatea reluării acordurilor încheiate cu primăria Moscova, Kiev și Minsk.

„Partidul Șor susține această idee. Noi vom vota pentru acest acord. În același timp, noi propunem ca Primăria să fie obligată să revină la semnarea unor astfel de acorduri cu Moscova, Kiev și Mink. Noi avem semnate aceste acorduri, însă ele au fost suspendate, dar trebuie să le continuăm”, a declarat Klimenko.

Menționăm că Protocolul de Înfrățire dintre Primăria municipiului Chișinău și Primăria municipiului Bucureștia fost semnat la 4 noiembrie 1999.

 

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: