Diez

„Act de blasfemie și de discreditare a majorității naționale”. Biserica Ortodoxă din Moldova se pronunță împotriva demontării crucifixului din sediul MAI

Biserica Ortodoxă din Moldova a reacționat la decizia Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității, privind scoaterea crucifixului instalat în holul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova. Într-un comunicat publicat astăzi, 14 ianuarie, reprezentanții acesteia își exprimă îngrijorarea față de inițiativă, pe care o califică drept „nedreaptă și mioapă”. Mai mult, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove consideră decizia drept „act de blasfemie și de discreditare a majorității naționale”.

„Crucea și icoanele sunt simboluri sacre ale Bisericii și neamului nostru, iar familiarizarea cu aceste simboluri și cunoașterea sensului lor de către cetățenii noștri fac parte, din nivelul de bază al educației, fără de care deprinderea valorilor civice elementare nu ar fi posibilă”, se arată în comunicat.

Totodată, Biserica Ortodoxă din Moldova îndeamnă membrii Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității să-și revizuiască decizia față de acest subiect.

Amintim că luni, 13 ianuarie, Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității a publicat o decizie prin care solicită ca fostul ministru de Interne, Andrei Năstase, să își ceară scuze publice, iar crucifixul instalat la inițiativa acestuia să fie scos. Potrivit reprezentanților instituției, inițiativa lui Năstase ar contravine legislației și ar reprezentainstigare la discriminare pe criteriul de convingeri religioase”.

De cealaltă parte, Andrei Năstase a scris pe pagina sa de Facebook că în spatele deciziei Consiliului ar fi un plan pentru ca acesta „să fie din nou linșat mediatic și compromis”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Cu microbuzele și autobuzele, la sediul Delegației UE: Transportatorii anunță un nou protest

Transportatorii ies din nou în stradă, în semn de protest față de politicile Guvernului, ale Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) și ale Agenției Naționale Transport Auto (ANTA) în domeniul transporturilor rutiere. Manifestația va avea loc, de această dată, în fața sediului Delegației Uniunii Europene, pe data de 22 aprilie.  

Potrivit Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), protestul va avea loc pe strada Mitropolit Petru Movilă, pe porțiunea cuprinsă între intersecțiile cu străzile Anatol Corobceanu și 31 August 1989. În jur de 50 de persoane, inclusiv aproximativ 30 de șoferi de microbuze și autobuze, sunt așteptate să participe.

„Vom organiza o întrunire cu scopul de a ne exprima dezacordul față de acțiunile și inacțiunile Guvernului, MIDR și ANTA în domeniul transporturilor rutiere, care vin în contradicție vădită cu obligațiunile asumate de alinierea și armonizarea legislației și a implementa bunele practici europene și care rămân nesoluționate de Delegația UE în Republica Moldova”, precizează transportatorii.

Transportatorii cer autorităților să asigure buna desfășurare a protestului și să desemneze o persoană de contact din cadrul Primăriei, invocând obstacole întâmpinate la acțiunea similară organizată pe 9 iulie.

APOTA
APOTA

Amintim că, pe 9 iulie, mai mulți transportatori au protestat în PMAN din Chișinău. Președintele APOTA, Oleg Alexa, a declarat că protestele vor continua până când cele trei revendicări ale manifestanților, printre care adoptarea unei metodologii de calcul care „va duce inevitabil la creșteri de tarif”, vor fi executate întocmai. De cealaltă parte, Guvernul susține că „nu poate exista o majorare a tarifelor fără respectarea unor standarde minime de calitate”, în timp ce MIDR a asigurat că metodologia pentru calculul tarifelor la transport „este aproape gata, fiind în etapa de aprobări”.

În timp ce transportatorii susțin că această metodologie „va duce inevitabil la creșteri de tarif” pentru călători, ministerul afirmă că documentul prevede „reguli clare pentru stabilirea prețurilor biletelor, astfel încât acestea să fie corecte atât pentru pasageri, cât și pentru transportatori”.

Ministerul mai adaugă că este deschis față de preocupările manifestanților și că „rămâne ferm angajat în dialog pentru modernizarea sistemului de transport”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: