Parlamentul Republicii Moldova

Acte originale și unice au fost expuse în incinta Parlamentului, cu ocazia aniversării celor 30 de ani de independență (VIDEO)

În incinta Parlamentului a fost lansată expoziția dedicată celor 30 de ani de independență ai Republicii Moldova. La eveniment au fost prezenți ambasadori, reprezentanți ai corpului diplomatic, primari, persoane emerite din domeniul culturii și muzicii, dar și speakerul Legislativului Igor Grosu.

Au fost expuse acte originale, unele fiind într-un singur exemplar, care au tangență cu perioada creării și afirmării țării ca stat independent. Printre documentele expuse sunt: declarația din 26 aprilie 2010 – document restabilit după evenimentele din 7 aprilie 2009, include lista deputaților poporului din Republica Moldova din anii 1990-1994, care au votat declarația de independență la 27 august 1991; imagini cu deputații semnatari ai Declarației  de Independență; noutățile Sovietului Suprem și ale Guvernului RSSM nr. 1-12, 1990 – cele mai importante Legi adoptate de Parlamentul Independenței, care au pus bazele unui stat independent; stenograma ședinței din 27 august 1991 – despre adoptarea Declarației de Independență în Sesiune extraordinară; proiectul legii pentru ratificarea Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană și Comunitatea europeană în trei volume.

„Suntem norocoși de a avea posibilitatea să discutăm cu protagoniștii independenței, care au avut curajul să voteze Declarația – un act de curaj, susținut de sutele de mii de cetățeni ai Republicii Moldova. Zilele acestea de sărbătoare sunt momente cu încărcătură emoțională deosebită. Iar noi trebuie să transmitem această tradiție noilor generații, să explicăm valoarea independenței unei țări. La mulți ani Republica Moldova!”, a declarat președintele Parlamentului Igor Grosu.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь / NewsMaker

Cristian Rizea, eliberat condiționat din penitenciar: decizia Tribunalului din România

Tribunalul Ilfov din România a dispus, pe 2 iulie, eliberarea condiționată a fostului deputat Cristian Rizea, aflat în detenție la Penitenciarul București-Jilava. Instanța a admis contestația lui Rizea și a anulat sentința penală anterioară.

Prin hotărârea definitivă, tribunalul a decis punerea în libertate a condamnatului, cu condiția ca acesta să nu fie arestat sau reținut în altă cauză.

Cine este Cristian Rizea?

Fostul deputat român Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii anului 2021, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.

Ex-deputatul român a fost extrădat din Republica Moldova în România, în seara zilei de 27 aprilie 2023. Acesta a fost declarat persoană indizerabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani. Pe 28 aprilie, presa din România a scris că Rizea a fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: