Guvernul Republicii Moldova

Expoziție în PMAN dedicată victimelor foametei din 1946–1947. Maia Sandu: „Li s-a luat până și ultimul bob de grâu”

În a treia sâmbătă din luna aprilie, în R. Moldova sunt comemorate victimele foametei din anii 1946–1947. În acest sens, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău a fost lansată o expoziție care ilustrează cauzele, amploarea și consecințele foametei. Expoziția este disponibilă și online. Președinta Maia Sandu a declarat că „decenii întregi, această tragedie a fost trecută sub tăcere”, dar „memoria colectivă nu poate fi ștearsă”. Premierul Dorin Recean a spus că primăvara și iarna anului 1947 au fost una din cele mai cumplite perioade din istoria neamului nostru și că „regimul totalitar-comunist nu a ales victimele în funcție de limbă sau de etnie”. La rândul său, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a menționat că nu crede că există vreun sat din Moldova care să nu fi trecut prin această filă neagră a istoriei.

Potrivit Guvernului, care face referire la datele istoricilor, numărul documentat al celor care au fost omorâți prin înfometare în perioada decembrie 1946 – august 1947 în țara noastră a fost de circa 123 de mii de oameni. Alte circa 400.000 de persoane au fost afectate grav de malnutriţie.

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a scris pe o rețea de socializare că astăzi comemorăm victimele foametei comise de regimul sovietic în anii 1946 – 1947.

„Părinților, bunicilor și străbunicilor noștri li s-a luat până și ultimul bob de grâu din poduri, lăsându-i să moară înfometați. A fost un gest intenționat, o metodă barbară de subjugare a populației. Decenii întregi, această tragedie a fost trecută sub tăcere. Dar memoria colectivă nu poate fi ștearsă, iar adevărul trebuie spus”, a adăugat șefa statului.

Premierul Dorin Recean a scris că primăvara și iarna anului 1947 au fost una din cele mai cumplite perioade din istoria neamului nostru.

„După seceta din vara anului 1946, mii de oameni au fost lăsați să moară de foame, în urma unei politici organizate, cu caracter criminal, prin care autoritățile sovietice au impus forțat cote exagerate de livrări agricole și au confiscat orice resursă disponibilă de hrană. (…) Regimul totalitar-comunist, care a provocat foametea din 1946-1947, nu a ales victimele în funcție de limbă sau de etnie. Toți au suferit mult în acea perioadă, în special din zona rurală, iar acea durere comună ar trebui să ne aducă împreună, nu să ne despartă”, a declarat prim-ministrul.

Președintele Parlamentului Igor Grosu a scris că „foametea de atunci este cel mai cumplit fenomen care a cuprins RSS Moldovenească, teritoriul actual al Republicii Moldova”.

„Nu cred că există un sat din Moldova care nu a trecut prin această filă neagră a istoriei. Noi, cei de la Cahul, am auzit de-a lungul anilor istorii cutremurătoare despre cum familii întregi erau lăsate să moară de foame. Și asta pentru că regimul de atunci de la Kremlin a decis confiscarea forțată a cerealelor, indiferent dacă țăranilor le rămânea ceva sau nu pentru consumul propriu”, a menționat oficialul.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Eric Vryn/Getty Images

Inundații în Texas: cel puțin 24 de persoane au murit; peste 20 de copii sunt dați dispăruți

În partea centrală a statului Texas, SUA, pe 4 iulie, a avut loc o inundație majoră cauzată de o ploaie torențială. Potrivit BBC, cel puțin 24 de persoane au murit, iar alte 25 sunt date dispărute. Conform informațiilor din presă, au dispărut aproximativ 23 de persoane dintr-o tabără creștină de vară pentru fete, Camp Mystic, situată în această zonă. Salvatorii au reușit să evacueze 237 de persoane.

„Râul Guadalupe din Hunt continuă să crească rapid și a atins a doua cea mai mare cotă din întreaga istorie a măsurătorilor, depășind nivelul inundațiilor din 1987”, au anunțat despre inundații reprezentanții Serviciului Național de Meteorologie al SUA.

Guvernatorul statului Texas, Greg Abbott, a numit evenimentul o catastrofă și a semnat o declarație de urgență, oferind salvatorilor acces la toate resursele necesare. Guvernatorul a promis, de asemenea, că căutările persoanelor dispărute vor continua neîntrerupt. Pentru salvarea și evacuarea locuitorilor, în stat au fost implicate elicoptere și vehicule militare tactice. În total, serviciile de urgență au salvat 237 de persoane.

Președintele SUA, Donald Trump, a numit inundațiile „șocante și îngrozitoare”. În tot statul, evenimentele festive dedicate Zilei Independenței de 4 iulie au fost anulate.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: