Activiștii blocului „Victorie”, creat la Moscova, au desfășurat un marș „împotriva integrării europene” la Chișinău 
Full Article 3 minutes read

Activiștii blocului „Victorie”, creat la Moscova, au desfășurat un marș „împotriva integrării europene” la Chișinău 

Pe 22 septembrie, la Chișinău, a avut loc un marș „împotriva integrării europene”. La acțiune au participat mai mulți tineri din cadrul blocului „Victorie”, creat la Moscova de politicianul fugar Ilan Șor. 

„Reprezentanții noii generații au ieșit în marș împotriva integrării europene. (…) Protestul împotriva impunerii voinței străine poporului Moldovei a unit un număr mare de studenți și elevi. Tineretul s-a săturat să tacă și să se teamă. Străzile sunt singurul loc unde pot fi auziți. (…) Suntem uniți în scopul nostru: să trăim într-o țară liberă și prosperă, unde fiecare are dreptul la propria opinie, la limba maternă și la identitatea națională. (…) Cerem păstrarea independenței și culturii noastre! Respingem scenariile în care ne pierdem unicitatea de dragul unei bunăstări imaginare. Suntem împotriva implicării Moldovei în conflicte militare!”, au declarat activiștii blocului „Victorie”.

Autoritățile nu au comentat deocamdată manifestația blocului „Victorie”.

Activiștii blocului „Victorie”, creat la Moscova, au desfășurat un marș „împotriva integrării europene” la Chișinău 

Telegram/Victoria Tinerilor – Победа Молодых

Activiștii blocului „Victorie”, creat la Moscova, au desfășurat un marș „împotriva integrării europene” la Chișinău 

Telegram/Victoria Tinerilor – Победа Молодых

Crearea blocului politic „Victorie” a fost anunțată pe 21 aprilie 2024, în unul din hotelurile de la Moscova. Atunci a avut loc un congres al opoziției pro-ruse din Moldova. La el au participat partide apropiate oligarhului fugar Ilan Șor, care a fost condamnat la 15 ani de închisoare în Moldova. În plus, la congres au participat bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, aleasă cu sprijinul lui Șor în această funcție, și președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitri Constantinov. Evghenia Guțul a devenit secretarul executiv al consiliului politic al blocului, iar deputatul Marina Tauber, secretarul comitetului executiv. NewsMaker a povestit ce partide s-au adunat în jurul lui Șor. Detalii AICI.

***

În toamnă, pe 20 octombrie 2024, pe moldoveni îi așteaptă un referendum, al cărui rezultat ar putea fi includerea în Constituție a unei clauze privind ireversibilitatea direcției europene de dezvoltare a țării. În buletinele de vot va fi indicată întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Se vor acorda două variante de răspuns: „Da” și „Nu”.

Anterior, blocul „Victorie” – format din partidul „Renaștere”, partidul „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”, partidul „Șansă” și partidul „Victorie” – a cerut Comisiei Electorale Centrale să fie înregistrat pentru participare la referendum, precum și la alegerile prezidențiale. Comisia Electorală  a decis să nu înregistreze blocul. Totodată, Comisia a decis să sesizeze Autoritatea Națională de Integritate pentru a-i verifica pe unii membri ai blocului. Cei din urmă, potrivit CEC, nu ar fi depus declarațiile de avere. Detalii AICI.

Ulterior, Partidul „Renaștere” a depus actele la CEC, solicitând să fie înregistrat în calitate de participant la referendum. Partidul a declarat că, în campania electorală, va îndemna cetățenii să voteze „Nu” la referendum. Comisia Electorală a înregistrat partidul, care și-a propus să promoveze neparticiparea la referendum.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: