Premierul Dorin Recean a onorat memoria celor deportați în Siberia 13 iunie 1941. El a menționat despre durerea și injustiția pe care moldovenii au trebuit să le îndure, dar și despre curajul, rezistență și spiritul de neînfrânt al poporului nostru.
Dorin Recean susține că prin aceste deportări regimul totalitar al lui Stalin a încercat să șteargă identitatea poporului nostru.
„Prin deportările din zorii zilei de 13 iunie 1941 și trimiterea în lagăre de muncă forțată a peste 25 000 de oameni, regimul totalitar al lui Stalin a încercat să șteargă identitatea și să frângă spiritul poporului nostru. Fiecare poveste ne amintește de durerea și injustiția pe care oamenii noștri nevinovați au trebuit să le îndure. Fiecare istorie este și un exemplu de curaj, rezistență și spirit de neînfrânt al poporului nostru”, menționează premierul.
Prim-ministrul afirmă că istoria poate fi păstrată vie prin onorarea memoriei celor deportați.
„Onorăm memoria celor deportați în Siberia de gheață prin păstrarea vie a istoriei și prin transmiterea amintirii acestor evenimente generațiilor viitoare. Trebuie să ne asigurăm că trecutul nostru nu va fi uitat și că aceste atrocități nu se vor mai repeta. Acum, luptăm împreună pentru un viitor mai bun, un viitor în pace, în care drepturile omului și demnitatea fiecăruia dintre noi sunt respectate în întreaga noastră societate”, a adăugat el.
Citește și: 82 de ani de la primul val de deportări. Maia Sandu: „Să ne opunem din răsputeri unor asemenea crime”
Primul val de deportări a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941. Conform dispoziției oficiale, fiecare familie putea lua cu ea 100 de kg de lucruri personale – bani, haine, produse alimentare, vase. Pentru pregătiri li se alocau două ore. În practică, după amintirile deportaților, majorității li s-au dat nu mai mult de 40 minute pentru pregătiri, iar cu ei li s-au permis să ia nu mai mult de 40 de kg. Banii și obiectele de valoare erau deseori confiscate de soldați. Alte bunuri-casa, pământul, vitele—erau confiscate de stat sau colhozuri.
Mai multe detalii despre valul de deportări staliniste care a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 – citiți în proiectul special NM „Nu se va mai întoarce nimeni și niciodată – aici vă vor putrezi oasele”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!