Adrian Bordianu a preluat interimatul funcției de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție
Full Article 3 minutes read

Adrian Bordianu a preluat interimatul funcției de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție

Interimatul funcției de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție va fi exercitat de Adrian Bordianu, căruia i-a fost sistată detașarea în cadrul Consiliului Superior al Procurorilor. Un ordin în acest sens a fost semnat de procurorul general Alexandr Stoianoglo, iar inițiativa a intrat deja în vigoare. Anunțul a fost făcut pe 22 iunie. 

În această dimineața, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo l-a prezentat colectivului Procuraturii Anticorupție pe noul șef-interimar al subdiviziunii specializate.

Concomitent, Sergiu Gavajuc, care din 10 decembrie 2019 a deținut interimatul funcției de șef al Procuraturii Anticorupție, a fost reîncadrat în vechea postură de șef-adjunct interimar al Serviciului Nord al Procuraturii Anticorupție.

„Remanierile survin ca urmare a situației obiective, inclusiv cu caracter personal, precum și necesității de asigurare în continuare a funcționalității respectivei structuri specializate”, se arată într-un comunicat de presă.

Adrian Bordianu a deținut funcția de procuror şef al Procuraturii Criuleni din 2016, în urma unui concurs organizat de Consiliul Superior al Procurorilor. Anterior, Bordianu a fost procuror la Sângerei.

***

Amintim că Viorel Morari a fost suspendat din funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție. Acesta a fost reținut pentru prima oară în data de 10 ianuarie 2020. În data de 12 februarie, procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a oferit detalii despre dosarele în care este cercetat penal Viorel Morari. Astfel, acesta i-ar fi ordonat procurorului să pornească antedatat urmărirea penală în privința lui Veaceslav Platon pentru denunț calomnios, la solicitarea fostului lider al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc.

De asemenea, pe numele fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost inițiat încă un dosar penal. Acesta este bănuit de îmbogățire ilicită și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe 14 februarie, Morari a fost eliberat din arest și plasat sub control judiciar. În prezent, dosarul său este examinat de Judecătoria Buiucani.

Pe 19 ianuarie 2021, Viorel Morari a fost reținut, din nou, după ce s-a prezentat, împreună cu avocații săi, la PCCOCS, unde a fost citat pentru a fi recunoscut și audiat în calitate de bănuit de patru capete de acuzare”exces de putere”, ”fals în acte publice”, ”reținerea sau arestarea ilegală” și ”tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate”.

După audierea acestuia în calitate de bănuit, procurorul de caz a decis asupra necesității reținerii lui. Ilegalitățile imputate, potrivit probatoriului, au fost comise în cazul fraților Igor și Adrian Borș, co-proprietarii rețelei de benzinării ”VENTO”, reabilitați recent în drepturi, după ce s-a ajuns la concluzia că în anul 2018 au fost persecutați, reținuți, arestați, deposedați de avere și trași ilegal la răspundere penală într-un dosar la comandă.

Pe 20 ianuarie 2021, acesta a fost eliberat în sala de judecată.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: