Adunarea Populară a Găgăuziei a stabilit data pentru alegerea bașcanului. Când expiră mandatul Irinei Vlah
Full Article 1 minutes read

Adunarea Populară a Găgăuziei a stabilit data pentru alegerea bașcanului. Când expiră mandatul Irinei Vlah

Deputații Adunării Populare au stabilit în ședința de astăzi data alegerii bașcanului Găgăuziei. Astfel, alegerea președintelui Comitetului Executiv va avea loc pe 30 aprilie 2023, potrivit nokta.

Această dată a fost propusă de speakerul APG Dmitri Constantinov. Inițiativa a fost susținută de 20 de deputați.

Această problemă a stârnit dezbateri aprinse în Adunarea Populară, pentru că unii deputați nu erau la curent că acest subiect va fi inclus în ordinea de zi a ședinței de astăzi.

Vicepreședintele Comitetului Executiv, Olesea Tanasoglo, s-a opus acestei date.

„Puterile legale ale Bașcanului expiră pe 19 iulie”, a spus Tanasoglo.

De precizat că guvernatorul Găgăuziei este ales prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat pentru un mandat de 4 ani, pe bază alternativă.  Alegerea bașcanului se consideră nevalabilă dacă la primul tur de scrutin au participat mai puțin de jumătate, iar la al doilea tur de scrutin mai puțin de o treime din alegători. Se consideră ales candidatul care a întrunit mai mult de jumătate din voturile alegătorilor care au participat la votare.

Rezultatul alegerii Guvernatorului Găgăuziei este validat de Tribunalul Găgăuziei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: