Andrei Mardari / NewsMaker

Aeroportul Chișinău – în topul celor mai performante aeroporturi de mărime medie din Europa: ce loc ocupă

Aeroportul Internațional Chișinău se află în topul celor mai performante aeroporturi din Europa, în categoria celor care deservesc între un milion și 10 milioane de pasageri anual. Informația a fost comunicată de către reprezentanții Aeroportului Chișinău, care fac referire la cel mai recent raport al ACI Europe – o organizație care reprezintă peste 600 de aeroporturi. Mai exact, potrivit sursei, Aeroportul din Chișinău ocupă locul doi în rândul celor mai performante aeroporturi de mărime medie din Europa în 2024.

„În 2024, Aeroportul Internațional Chișinău a înregistrat o creștere impresionantă de 46% a traficului de pasageri (comparativ cu 2023), ocupând locul doi în clasament, după Aeroportul Tirana (Albania), care a înregistrat o creștere de 47,3%. Comparativ cu perioada pre-pandemică din 2019, diferența de performanță în traficul de pasageri în 2024 este semnificativă, respectiv analizând traficul de pasageri raportat la perioada pre-pandemică, Aeroportul înregistrează o creștere remarcabilă de 38,3%”, au comunicat reprezentanții Aeroportului Chișinău.

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a adăugat că „această creștere este susținută de extinderea rețelei de rute și a numărului de companii aeriene, care a evoluat de la 20 în 2022 la 33 în 2024”.

„De asemenea, ianuarie 2025 a debutat cu rezultate remarcabile, înregistrând 330.233 de pasageri – o creștere de 62% față de aceeași perioadă a anului trecut”, au adăugat reprezentanții Ministerului.

Potrivit Ministerului Infrastructurii, ACI Europe (Airports Council International – Europe) este organizația care reprezintă peste 600 de aeroporturi din 55 de țări europene, facilitând peste 95% din traficul aerian comercial al Europei.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Oana Țoiu, despre explicații pentru interdicția primarului de Chișinău: „România nu este datoare dl. Ceban”

Ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că România „nu este datoare” să ofere explicații primarului de Chișinău, Ion Ceban, cu privire la interdicția acestuia de a intra pe teritoriul țării, întrucât nu este cetățean român. Oficiala a menționat că edilul va primi totuși un răspuns de la instituția abilitată, în acest caz fiind vorba de Serviciul Român de Informații. Precizările au fost făcute în cadrul emisiuni din 19 iulie, la Antena 3 CNN.

România nu este datoare domnului Ceban, pentru că domnul Ceban nu este un cetăţean român, e improbabil că va putea vreodată fi, nu este un cetăţean al Uniunii Europene şi este dreptul nostru de a acorda sau nu acces pe teritoriul nostru. România, ca orice altă ţară membră şi a spaţiului Schengen şi a Uniunii Europene, poate interzice accesul pe teritoriul său tuturor persoanelor despre care consideră că poate să reprezinte un risc pentru siguranţa naţională sau pentru ordinea publică. Este dreptul României, este dreptul Uniunii Europeane, nu a fost contestat de niciun alt stat membru în acest moment. Odată cu interdicţia accesului domnului Ceban şi altor doi cetăţeni moldoveni pe teritoriul României, este o interdicţie care se extinde la întreg spaţiul Schengen”, a declarat Oana Țoiu, potrivit Digi24.

Întrebată de ce Ion Ceban este considerat un pericol de către România, ministra a spus: „Este o întrebare pe care şi domnul Ceban a pus-o într-o adresă oficială. Va primi sigur răspuns de la instituţiile abilitate, în acest caz Serviciul Român de Informaţii, însă să fie foarte clar, nici nu există vreo datorie a României de a da toate detaliile pe care le deţine şi cred că este ceva lesne de înţeles pentru toată lumea, că atunci când vorbim de un potenţial pericol, vorbim şi de rezerva pe care instituţiiile o au în a transparentiza toate informaţiile pe care le deţin”.

Amintim că Ion Ceban are interdicție de intrare pe teritoriul României începând cu 9 iulie, pentru o perioadă de cinci ani. Măsura este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. Ceban califică decizia drept una politică.

Pe 17 iulie, ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că decizia de a-i interzice primarului Chișinăului accesul în România a fost luată în contextul în care, de ceva timp, autoritățile române documentează „legături complicate” ale acestuia cu reprezentanți ai Federației Ruse. Oficiala a reiterat, totodată, că decizia prin care Ceban și încă doi cetățeni moldoveni au primit interdicție de intrare pe teritoriul României a fost luată strict „din rațiuni care țin de siguranța națională”. 

În aceiași zi, Ion Ceban a negat afirmațiile Oanei Țoiu, solicitând probe care să i le confirme. „Vreau dovada că ar exista ceva, pentru că acel ceva nu există”, a spus el.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: