Agenția de Mediu reacționează la declarațiile Întreprinderii Municipale „Asociația de Gospodărire a Spațiilor verzi” privind tăierile de arbori din strada Alexandru Bernardazzi. Reprezentanții Agenției susțin că „nu efectuează cercetări sau analize cu privire la starea arborilor” și că „cu competențe în acest sens, în cazul or. Chișinău a fost împuternicită Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi””.
Pe 10 august, reprezentanții Agenției de Mediu au reacționat la declarațiile reprezentanților Întreprinderii Municipale „Asociația de Gospodărire a Spațiilor verzi” privind tăierile de arbori din strada Alexandru Bernardazzi. Instituția a spus că sunt „acțiuni de dezinformare și discreditare a imaginii Agenției de Mediu lansate în spațiul public”.
Agenția a menționat că declarațiile Întreprinderii că „”cei care au eliberat autorizația sunt responsabili pentru starea de sănătate a acestor arbori” și că Agenția de Mediu „știe ceea ce eliberează” nu sunt întemeiate””.
„Conform art. 10 din Legea nr. 591 din 23-09-1999 cu privire la spaţiile verzi ale localităţilor urbane şi rurale, și art. 9 din Legea nr. 239 din 08-11-2007 regnului vegetal competența îi revine Întreprinderii Municipale „Asociația de Gospodărire a Spațiilor verzi” din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale”, a comunicat Agenția.
Totodată, aceasta a menționat că „”autorizația pentru tăieri în fondul forestier și în vegetația forestieră din afara fondului forestier” se eliberează în baza unei cereri în care este stipulat că solicitantul declară pe proprie răspundere că datele indicate în prezenta cerere și documentele anexate sunt veridice și corecte””.
„De asemenea, la cerere se prezintă actul de cercetare fitosanitară a vegetației forestiere – document de constatare elaborat de către personalul specializat de gospodărire a spațiilor verzi, care atestă starea silvo-patologică a vegetației forestiere și conține recomandările privind tratamentul silvic aplicabil, în conformitate cu normele de gospodărire silvică”, au precizat reprezentanții Agenției.
Responsabilii instituției au mai declarat că „Agenția de Mediu nu efectuează cercetări sau analize cu privire la starea arborilor (act fitosanitar) care, în cazul dat ar servi drept act premergător necesar la eliberarea actului permisiv”.
„Cu competențe în acest sens, în cazul or. Chișinău a fost împuternicită Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” care este responsabilă în conformitate cu art. 30-33 din Legea nr. 591 din 23.09.1999 cu privire la spaţiile verzi ale localităţilor urbane şi rurale de „amenajarea, evidenţa, cadastrul şi monitoringul spaţiilor verzi””, au declarat reprezentanții Agenției.
***
În ajun, un cititor NM care a ținut să rămână anonim ne-a scris că pe strada Alexandru Bernardazzi din centrul capitalei, reprezentanții Spații Verzi ar defrișa arbori sănătoși. Acesta a expediat mai multe imagini de la fața locului. „O tăiere nemiloasă a copacilor”, a menționat el.
Contactat de NM – pe 9 august, purtătorul de cuvânt al Întreprinderii Municipale „Asociația de Gospodărire a Spațiilor verzi” Victor Nichituș a argumentat că toate lucrările de defrișare care sunt executate de întreprindere se fac cu autorizația Agenției de Mediu din subordinea Ministerului Mediului. El a adăugat că „cei care au eliberat autorizația sunt responsabili pentru starea de sănătate a acestor arbori” și că Agenția de Mediu „știe ceea ce eliberează”.
„Sunt foarte multe cazuri când suntem telefonați și ni se solicită să defrișăm arborii pentru că ar fi rupți sau bolnavi, dar noi nu putem să facem acest lucru fără existența unei autorizații”, a subliniat reprezentantul întreprinderii.
Pe 10 august, purtătorul de cuvânt al Întreprinderii Municipale „Asociația de Gospodărire a Spațiilor verzi” Victor Nichituș a venit cu unele precizări. El a spus că lucrările „s-au făcut și în baza solicitării venite din partea Apă Canal din cauza faptului că o parte din arbori de pe Bernardazzi prin rădăcinile lor au contribuit la deteriorarea rețelei de apă”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!