Agitație electorală sau nu? Precizările CEC, după ce locuitorii capitalei au primit pliante cu Carp
Full Article 3 minutes read

Agitație electorală sau nu? Precizările CEC, după ce locuitorii capitalei au primit pliante cu Carp

La Comisia Electorală Centrală (CEC) au fost înregistrate trei sesizări privind eventuale încălcări ale legislației electorale de către reprezentantul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile din municipiul Chișinău Lilian Carp. Declarația a fost făcută de secretarul CEC Alexandr Berlinschii. Potrivit reprezentantului Comisiei, deocamdată, nu poate fi vorba despre agitație electorală, întrucât niciun candidat nu a fost înregistrat oficial în cursă.

Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Național Moldovenesc și Mișcarea Alternativa Națională au depus sesizări la CEC prin care cer instituției electorale să verifice legalitatea acțiunilor reprezentantului PAS la alegeri, Lilian Carp.

Sesizările au fost depuse după ce pliante cu poza și sloganul electoral al reprezentantului PAS au fost distribuite locuitorilor municipiului Chișinău.

Avem trei sesizări la acest subiect, semnate de reprezentanții a trei partide politice. La această etapă ele sunt examinate, decizia CEC va fi comunicată public. Codul administrativ nu-mi permite să mă expun asupra unei situații examinate în cadrul Comisiei, în caz contrar eu nu voi putea participa la luarea unei decizii. Dacă vorbim de candidații înregistrați la alegeri pentru municipiile Chișinău și Bălți, înregistrarea nu poate avea loc mai devreme de 6 septembrie. Respectiv, până la data de 6 septembrie nu putem vorbi de candidați în alegeri și nu putem vorbi de agitație electorală”, a spus Berlinschii la Radio Moldova, relatează IPN.

Secretarul CEC a mai precizat că, până la înregistrarea oficială a candidaților în cursa electorală, acțiunile reprezentanților partidelor politice sunt examinate prin prisma legii privind partidele politice și prin prisma legii privind publicitatea politică.

Agitația electorală, conform termenilor din Codul Electoral nu poate avea loc mai devreme de 30 de zile până în ziua alegerilor. Adică mai devreme de data de 6 octombrie. Însă noi avem alte legi care reglementează activitatea partidelor politice. Partidul politic activează zi de zi. Noi primim rapoarte lunar privind activitatea partidelor politice cu cheltuielile suportate din subvențiile alocate din bugetul de stat. Un lucru este cert, cei care încalcă legislația vor suporta sancțiuni”, a mai declarat secretarul Comisiei.

De menționat că pe 4 iulie, Partidul Național Moldovenesc a acuzat partidul de guvernământ, dar și pe reprezentantul PAS la alegerile din Chișinău că ar fi încălcat legea electorală. Liderul Dragoș Galbur anunța că a depus o sesizare la CEC, după ce chișinăuienii au primit în căsuțele poștale pliante cu Carp. „PAS și Lilian Carp încalcă legea, făcând agitație electorală contrar prevederilor Codului Electoral al Republicii Moldova”, declara Galbur.

***

Alegerile locale generale vor avea loca pe 5 noiembrie. Pentru organizarea celor două tururi de scrutin din bugetul de stat au fost alocate 178 de milioane de lei.

Pentru funcția de primar al municipiului Chișinău au anunțat, până la această oră, că vor candida:

– Ruslan Codreanu – Partidul „Puterea Oamenilor”;
– Lilian Carp (PAS);
– Tatiana Bordeianu (PACE);
– Mihail Bagas – Mișcarea social-politică „Liga Orașelor și Comunelor”;
– Ion Bulgac – Partidul „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare”
– Victor Chironda –  Platforma DA.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: