Agricultorii ies la protest, săptămâna viitoare. Precizările Asociației Forța Fermierilor
Full Article 2 minutes read

Agricultorii ies la protest, săptămâna viitoare. Precizările Asociației Forța Fermierilor

Agricultori din mai multe raioane vor protesta, luni, la Comisariatul de poliție din Hîncești. Aceștia s-au plâns că în ultima perioadă au primit amenzi din partea poliției și că unii din ei riscă să rămână fără permise de conducere. Potrivit agricultorilor, acțiunile ar avea loc în legătură cu desfășurarea acțiunilor de protest. Precizările au fost făcute de Asociația Forța Fermierilor. 

Prin intermediul Asociației Forța Fermierilor mai mulți agricultori din diferite raioane anunță un protest împotriva intimidării și abuzurilor din partea poliției”, au comunicat reprezentanții Asociației pe 16 martie.

Se precizează că „după suspendarea protestelor cu revendicări economice, pe care autoritățile le-au recunoscut drept justificate, toți participanții au început să primească amenzi cu sacul”.

Au fost aplicate sancțiuni în sume exorbitante, cifrate la câteva sute de mii de lei. Totodată, unii agricultori riscă să rămână fără permis de conducere a tractoarelor. Poliția a scos din naftalină, pentru mai mulți fermieri, procesele-verbale administrative pentru protestele din noiembrie-decembrie 2023. Agricultorii sunt extrem de revoltați și consideră că într-un stat cu aspirațiile europene asemenea presiune este inadmisibilă. (…) Fermierii presupun că acțiunile poliției se fac la comanda de sus și au drept scop intimidarea producătorilor agricoli în continuare să iasă la proteste pentru apărarea drepturilor”, au menționat reprezentanții Asociației Forța Fermierilor.

Asociația a raportat că protestul va avea loc pe 18 martie, începând cu ora 09.00, în municipiul Hîncești, lângă Comisariatul de poliție, pe strada Mihai Moraru.

***

Mai mulți fermieri și-au scos în stradă tehnica agricolă la începutul lunii februarie 2024. Ei au protestat timp de mai bine de două săptămâni pe traseele naționale, ajungând să blocheze repetat vama cu România, Leușeni. În reacție, autoritățile au declarat că sunt dispuse să ajute fermierii, dar țintit.

Premierul Dorin Recean a menționat că agricultorii au tot dreptul să protesteze, însă aceștia trebuie să respecte drepturile celorlalți oameni.

Agricultorii cer impunerea unui moratoriu băncilor asupra aplicării amenzilor, înființarea unei comisii speciale care să analizeze cazurile fermierilor care nu pot să-și plătească datoriile și alocarea a 50% din fondurile Agenției Naționale de Plăți pentru Agricultură pentru compensarea pierderilor pentru culturile de floarea-soarelui și porumb în 2023.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: