Fermierii care și-au scos tehnica agricolă în centrul capitalei se arată nemulțumiți de rezultatele negocierilor din această seară, de la Guvern. Agricultorii au cerut autorităților să instituie stare de urgență în agricultură și să aloce, suplimentar, 700 milioane de lei în sprijinul sectorului agricol. Propunerea a fost refuzată de premier. Recean a fost acuzat că ar veni cu „promisiuni goale”, după ce a solicitat un răgaz de zece zile – timp în care a promis că va găsi o soluție, de comun acord cu agricultorii, la problemele din domeniu.
„Am cerut soluții la moment: ca CSE sau guvernul să identifice bani, minimum 700 milioane lei, pentru a aloca aceste compensații acum, când situația este critică, iar peste câteva luni, când fondurile europene vor veni, aceste alocări vor fi acoperite. Dacă nu se întâmplă acest lucru, când se vor găsi banii, guvernul nu va mai avea cui aloca. Agricultorii vor dispărea până în toamnă. (…) Soluția există, noi nu am văzut voință. Premierul nu a acceptat această idee”, a declarat directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari.
Agricultorii susține că au ajuns în prag de faliment și cer autorităților să intervină prompt. În caz contrar, spun ei, protestele vor continua.
„Am solicitat o întâlnire de urgență cu președinta Maia Sandu mâine dimineața, la prima oră. Dacă nu va fi acceptată sau rezultatul nu va fi cel scontat, mâine continuăm protestul. Nouă ne trebuie rezultat concret, nu perspectivele și soluțiile peste o lună sau jumătate de an. Noi nu putem pleca acasă fără o decizie concretă”, a mai declarat Slusari.
„Din nou, am auzit doar promisiuni goale”, a declarat un alt fermier, prezent la discuții, după încherea rundei de negocieri.
La rândul său, vicepremierul și ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, susține că Guvernul de la Chișinău este nevoit să se confrunte cu o „avalanșă de probleme”, nu doar în sectorul agricol, dar și în alte domenii, cum ar fi cel energetic, acumulate de-a lungul anilor. „Acum același număr de bani trebuie să îi împărțim azi în 1001 direcții, în care situația este foarte gravă”, a punctat oficialul.
Bolea a vorbit, în fața jurnaliștilor, și despre rezultatele vizitei la Bruxelles, acolo unde a solicitat sprijin pentru fermierii moldoveni. Oficialul susține că la nivel de UE a fost creată, în premieră, o echipă din reprezentanți ai șase țări, inclusiv Moldova, sectorul agricol al cărora a fost grav afectat. Din comisie va face parte, inclusiv, și un comisar al UE.
„Acest lucru este extrem de favorabil pentru noi. (…) Urmează ca guvernul Republicii Moldova să delege un reprezentant în această comisie, care să lucreze în timp real asupra proceselor de tranzacționare, transport, export a cerealelor. În premieră s-a vorbit despre acest lucru la nivel UE”, a mai declarat Vladimir Bolea.
Amintim că ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a întreprins o vizită oficială la Bruxelles. Pe 20 iunie, oficialul urma să aibă o întrevedere cu comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, pentru a-l convinge de impactul negativ al războiului din Ucraina asupra sectorului agrar din Republica Moldova. Vicepremierul Vladimir Bolea a spus anterior că va cere structurilor europene ajutor financiar, iar banii vor fi ulterior repartizați fermierilor afectați de prăbușirea prețurilor și ruperea lanțurilor logistice, consecințe ale agresiunii militare ruse din Ucraina.
Amintim că, pe 20 iunie, fermierii și-au adus tractoarele în Piața Marii Adunări Naționale. Protestul a continuat și astăzi, pe 21 iunie, zi în care la Chișinău au ajuns noul premier al României, Marcel Ciolacu, și președintele Senatului României, Nicolae Ciucă. În seara zilei, protestatarii și autoritățile s-au întâlnit la o nouă rundă de negocieri, la Guvern. Discuțiile au durat peste 1,5 ore, la final miniștrii solicitând un răgaz de 10 zile. „Noi nu avem nicio zi în plus”, au răspuns fermierii.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!