„Vom bloca parlamentul, guvernul, vămile, aeroportul”. Agricultorii anunță un protest de amploare pentru marți (VIDEO)
Full Article 3 minutes read

„Vom bloca parlamentul, guvernul, vămile, aeroportul”. Agricultorii anunță un protest de amploare pentru marți (VIDEO)

Agricultorii au decis că vor reveni în centrul capitalei marți, 22 decembrie, la ora 10:00, pentru un nou protest. Decizia a fost anunțată de către unul dintre organizatori, după ce a expirat ultimatumul pe care l-au dat în ajun autorităților. În fața demonstranților a venit deputatul Platformei DA, Alexandr Slusari.

„La moment, domnul Mudreac care reprezintă PSRM, cea mai mare fracțiune din parlament, și de care depinde tot, nu răspunde la telefon și nu vrea să participe la negocieri. Dacă el nu participă, practic celelalte componente care au fost ieri la discuții nu pot soluționa problema. Acum, noi intuim ce se face iar, am înțeles că o parte dintre legile adoptate la miezul nopții au fost deja promulgate”, a anunțat unul dintre organizatorii protestului.

Agricultorul le-a propus celorlalți protestatari să revină în centrul capitalei pe 22 decembrie.

„Vă rugăm să fiți solidari. Luni să ne dați o zi de rezervă să discutăm și marți, toți împreună, cu transportatorii, HoReCa și toată țara, să ne întâlnim în Piața Marii Adunări Naționale și să decidem ce facem mai departe”, a declarat acesta.

„Marți vom reveni cu acțiuni mult mai dure. Vom bloca parlamentul, guvernul, vămile, aeroportul”, a anunțat un alt fermier, în aplauzele celorlalți protestatari.

În fața protestatarilor a venit și deputatul Platformei DA Alexandr Slusari. Acesta a anunțat că proiectul bugetului de stat va fi promulgat astăzi sau mâine.

***

Câteva zeci de fermieri protestează de mai multe zile în centrul capitalei. Pe 16 decembrie, aceștia au venit cu tractoarele în fața clădirii legislativului, unde urma să se desfășoare ședința plenară. Între aceștia și poliție au izbucnit ciocniri violente, iar Inspectoratul General al Poliției susține că 4 polițiști au fost răniți.

Fermierii au protestat și joi în centrul Chișinăului. Ei au blocat circulația de pe bulevardul Ștefan cel Mare și au cerut ca deputații care au votat noaptea proiectele de legi importante să explice, în ce redacție au aprobat noua politică bugetar-fiscală. De asemenea, fermierii au cerut demisia guvernului lui Ion Chicu. Aceștia au dat autorităților un ultimatum de 24 de ore, pentru a le răspunde la întrebări și au avertizat că, în caz contrar, vor recurge la „acțiuni mai dure”.

În replică protestatarilor, socialiștii au explicat că în redacția politicii bugetar-fiscale pe care au aprobat-o au îndeplinit cerința principală a fermierilor — au păstrat costa TVA la nivel de 8% pentru produsele agricole. Și au promis că vor aloca pentru subvenții suplimentare agricultorilor cea mai mare parte din cele 860 de milioane de lei care „s-au eliberat” în bugetul de stat datorită anulării legii bugetului.

 

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: