„Aici se odihnește Chișinăul European”. Un tânăr a depus o coroană de flori în fața Primăriei, după ce Ceban a câștigat fotoliul de primar al capitalei
Full Article 4 minutes read

„Aici se odihnește Chișinăul European”. Un tânăr a depus o coroană de flori în fața Primăriei, după ce Ceban a câștigat fotoliul de primar al capitalei

Protest la Primăria Chișinău în amiaza zilei de după alegerile locale. Un adolescent din Chișinău, care a revenit din România pentru a-și exercita dreptul la vot, a adus la sediul primăriei o coroană funerară pe care scria „Aici se odihnește Chișinăul European”. Ce l-a făcut să recurgă la acest gest, dar și ce crede tânărul despre scrutinul electoral din capitală – mai cu seamă prezența la urnele de vot – aflați în materialul NM.

Protest la Primărie, după victoria lui Ceban

În amiaza zilei de 6 noiembrie, un tânăr a desfășurat o acțiune de protest în fața sediului Primăriei Chișinău. Acesta a plasat lângă intrarea în clădire o coroană funerară pe care era aplicată o bandă cu mesajul „Aici se odihnește Chișinăul European”. Alături de coroana funerară, tânărul a lăsat o candelă.

„Aici se odihnește Chișinăul European”. Un tânăr a depus o coroană de flori în fața Primăriei, după ce Ceban a câștigat fotoliul de primar al capitalei

NewsMaker

„Aici se odihnește Chișinăul European”. Un tânăr a depus o coroană de flori în fața Primăriei, după ce Ceban a câștigat fotoliul de primar al capitalei

NewsMaker

„Rezultatul alegerilor din Chișinău – dezamăgitor”

NewsMaker a discutat cu manifestantul pentru a afla povestea din spatele acțiunii de protest neobișnuite.

Tânărul are 19 ani și este de origine din capitală, însă își face studiile în România. Aceasta relatat că s-a întors în Republica Moldova pentru a participa la alegerile locale din 5 noiembrie.

Studiez în România, sunt originar din Chișinău și mi-am prelungit vacanța școlară de toamnă pentru a vota. Am exercitat primul meu vot”, a precizat el.

Adolescentul s-a arătat dezamăgit de rezultatul scrutinului electoral din capitală, în urma căruia Ion Ceban a mai câștigat un mandat de primar – de această dată din partea partidului său, declarat pro-european, Mișcarea Alternativă Națională. Tânărul a menționat că victoria lui Ceban în alegeri a fost unul din motivele care l-a determinat să desfășoare acțiunea de protest din fața primăriei capitalei.

Motivația mea a fost rezultatul dezamăgitor al alegerilor locale în municipiul Chișinău. În primul rând este trist faptul că oamenii se lasă ușor păcăliți de o falsă narativă „pro-europeană” a unui individ cu o istorie de 20 de ani în favoarea Moscovei. Dar mai tragic este faptul că nici 50% din cetățenii orașului nu s-au obosit să-și exercite dreptul la vot. De tineri, a căror pondere de participare în cadrul alegerilor a reprezentat circa 20%, pot spune că sunt profund dezamăgit. Dacă nu noi, atunci cine? Chiar nu pot înțelege lipsa această de spirit civic”, a povestit acesta.

Dat fiind mesajul de pe coroana funerară pe care a adus-o la primărie, l-am întrebat pe adolescent de ce consideră că Ion Ceban nu este persoana potrivită pentru a face din Chișinău o capitală europeană.

Pur politic. Un deceniu în partidul comunist, alt deceniu socialist și s-a trezit de nicăieri mare europenist când în primele 2 zile ale invaziei ruse în Ucraina, stimabilul se afla la Moscova, respectiv Sankt Petersburg. E o fațadă de prost gust, dar care reușește, din păcate, să amăgească multă lume care are într-adevăr o viziune pro europeană”, a răspuns acesta.

Tânărului a mai relatat că își dorește să vadă la cârma orașului Chișinău o persoană cu convingeri și studii occidentale.

În fruntea capitalei mi-aș dori un om cu viziune occidentală, un om ce a studiat în vest și cunoaște nivelul de trai de acolo. Un asemenea om care s-a reîntors în țară pentru a ridica Chișinăul la standardul european. Parveniții și traseiștii politici sunt de prost gust, nu au ce căuta la cârma capitalei. Chișinăul este fața Moldovei. Dacă stricăm imaginea țării, ne diminuăm credibilitatea națională față de partenerii din UE, asta ar aduce un mare impediment în parcursul nostru european”, a conchis acesta.

„Fiecare are dreptul să gândească diferit”

Menționăm că NM a solicitat o reacție în legătură cu protestul tânărului de la consiliera lui Ion Ceban, Natalia Ixari. Aceasta a declarat că fiecare persoană este în drept să aibă o opinie diferită.

Fiecare are dreptul să gândească diferit. Ce este sigur, este faptul că vom continua să ne facem munca pentru Chișinău și locuitor, iar multiplele parteneriate pe care le avem să le dezvoltăm și extinde”, a spus reprezentanta lui Ceban.

***

Amintim că, pe 5 noiembrie, în Republica Moldova au avut loc alegeri locale generale. În municipiul Chișinău, scrutinul a fost câștigat pentru a doua oară consecutiv de Ion Ceban, care a acumulat 50,62% din sufragii. Mai multe detalii despre trecutul primarului general ales găsiți AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: