Rezultate preliminare după prelucrarea tuturor proceselor verbale: Ion Ceban câștigă al doilea mandat de primar al mun. Chișinău
Full Article 4 minutes read

Rezultate preliminare după prelucrarea tuturor proceselor verbale: Ion Ceban câștigă al doilea mandat de primar al mun. Chișinău

Ion Ceban, liderul Partidului „Mișcarea Alternativa Națională”, a obținut al doilea mandat de primar al mun. Chișinău. Cel puțin asta arată rezultatele preliminare publicate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după prelucrarea tuturor proceselor verbale.

Astfel după prelucrarea a tuturor celor 305 procese verbale din Chișinău, Ion Ceban a acumulat 50,62% din sufragii.

Candidatul PAS Lilian Carp a obținut 28,23|% dintre voturile alegătorilor.

Rezultate preliminare după prelucrarea tuturor proceselor verbale: Ion Ceban câștigă al doilea mandat de primar al mun. Chișinău

Cine este Ion Ceban?

Pe lângă licență în matematică și masterat în tehnologii informaționale, Ion Ceban a studiat „Administraţie municipală şi de stat” la Academia de Administrație Publică de pe lângă președintele Federației Ruse, iar din 2018 urmează și cursurile Școlii de Administrare din Berlin, Germania, scrie Rise Moldova.

Fost comunist, s-a alăturat Partidului Socialiștilor din Republica Moldova pe listele căruia a ajuns în Parlament în 2014. Ulterior a renunțat la funcția de deputat pentru cea de consilier municipal Chișinău. După prezidențialele din 2016, câștigate de liderul socialiștilor Igor Dodon, fost comunist și el, Ceban i-a devenit consilier pe politica internă, secretar și purtător de cuvânt.

La alegerile locale anticipate din 2018 a candidat la șefia Primăriei Chișinău, după ce primarul general Dorin Chirtoacă și-a dat demisia, pe fundalul unor acuzații de trafic de influență în „dosarul parcărilor cu plată”. Ceban a reușit să acceadă în turul doi, dar a cedat în fața lui Andrei Năstase, care a obținut 52.57% din voturile alegătorilor. Într-un final, rezultatele scrutinului au fost declarate nule, după ce instanța de judecată a constatat că un filmuleț video postat de Năstase pe Facebook în ziua alegerilor a fost în măsură să influențeze opțiunea alegătorilor, decizie criticată vehement de societatea civilă și de partenerii externi.

Ceban intră din nou în Parlament după alegerile din februarie 2019 și devine unul dintre vicepreședinții noului legislativ, după ce socialiștii fac alianță cu Blocul ACUM, format de Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr, ultima fiind condusă de Andrei Năstase, contracandidatul său la locale.

La alegerile locale generale din octombrie 2019 a candidat din nou la șefia Primăriei mun. Chișinău. Și de această dată a acces în turul doi, în care s-a duelat tot cu Năstase. Doar că acum Ceban a învins cu 52.39% din voturi, devenit primul primar general de stânga al mun. Chișinău.

Venituri

În august 2022, Ion Ceban a anunțat lansarea Partidului Mișcarea Alternativa Națională și a devenit președintele formațiunii.

Pentru anul trecut, candidatul declară salarii de la Primăria Chișinău de aproape 228 de mii de lei. În aceeași perioadă soția sa a ridicat salarii în mărime de 37 500 de lei de la TIVI Kids SRL, precum și a primit o donație 81 500 de lei de la tatăl ei. De la zile de nașteri, familia a primit 80 de mii de lei. În declarație mai sunt indicate venituri în mărime de 2 mii de lei din darea în arendă a automobilului, dar și peste 106 mii de lei din dividende de la TIVI Kids SRL.

În declarația candidatului este indicat un teren intravilan obținut în 2012 și al cărei valoare declarată este de aproape 160 de mii de lei. În 2016, familia a obținut printr-un contract de donație un apartament cu o suprafață de peste 230 de metri pătrați. Valoarea declarată al locuinței este de peste 991 de mii de lei. Soția lui Ion Ceban are în posesie un automobil fabricat și obținut în 2017, în valoare de peste 455 de mii de lei, menționează IPN.

MAN, menționat în raportul Trezoreriei americane

Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a publicat pe 26 octombrie 2022 o listă în care figurează persoane incluse în lista de sancțiuni Global Magnitsky Act pentru acte grave de corupție. Este vorba despre Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Sara Șor, Igor Ciaika, Ivan Zavorotnyi, Alexei Troșin, Iurii Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin.

Pe lângă acestea, au fost vizate și 12 persoane juridice. În raport sunt menționate și numele ex-președintelui Republicii Moldova Igor Dodon, dar și cel al partidului fondat de primarul de Chișinău, Ion Ceban – Mișcarea Alternativa Națională (MAN). În document se arată că aceștia ar fi beneficiat de consultanța experților ruși, care reprezentau interesele Kremlinului.

La rândul său, Ceban a declarat că informațiile din raportul Departamentului Trezoreriei americane ce vizează Mișcarea Alternativă Națională sunt „false și eronate”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: