AIEA: Teritoriul centralei nucleare Zaporojie a fost minat din nou
Full Article 2 minutes read

AIEA: Teritoriul centralei nucleare Zaporojie a fost minat din nou

Armata rusă a plasat, din nou, mine pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie, care este situată în orașul ucrainean Energodar. Informația a fost confirmată de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), într-un raport publicat pe 19 ianuarie.

O echipă AIEA a efectuat recent un control la centrala nucleară Zaporojie. În urma verificărilor AIEA a publicat un raport, în care se menționează că pe teritoriul centralei au fost identificate iarăși mine antipersonal.

Minele de-a lungul perimetrului centralei Zaporojie, într-o zonă tampon dintre gardurile interne și externe ale instalației, care au fost identificate anterior de către echipa AIEA și au fost îndepărtate în noiembrie 2023, sunt acum din nou la locul lor. Aceasta este o zonă restricționată, inaccesibilă personalului operațional al centralei”, se arată în document.

Se menționează că prezența minelor acolo contravine standardelor de siguranță impuse de AIEA.

De asemenea, în raport se indică faptul că centrala nucleară a pierdut timp de mai multe ore, în această săptămână, alimentarea imediată de rezervă a unităților reactorului.

***

Precizăm că armata rusă, care duce un război împotriva Ucrainei, a preluat controlul asupra orașului Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, în martie 2022. În iulie 2023, experții AIEA au depistat mine pe teritoriul centralei nucleare, care au fost îndepărtate câteva luni mai târziu, în noiembrie.

Centrala nucleară Zaporojie este cea mai mare din Europa.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: