Procesul de privatizare a companiei aeriene „Air Moldova” s-a făcut, la unele etape, cu abateri de la cadrul normativ. Mai mult, prețul cu care a fost vândută compania este mai mic decât cel de pe piață. Totodată, achitarea datoriilor pe care le avea „Air Moldova” s-a făcut din contul activității operaționale a companiei, nu ca urmare a investițiilor făcute de cumpărător, așa cum era prevăzut. Concluziile Curții de Conturi privind procesul de privatizare a companiei „Air Moldova” au fost prezentate în cadrul ședinței de astăzi, 13 decembrie.
Raportorul, Viorica Verdeș a menționat că datoriile comerciale ale companiei, care la data semnării contractului erau de 1,122 de miliarde, au fost achitate în proporție de 83%. Astfel că datoriile neachitate actualmente sunt de 190 de milioane lei. Viorica Verdeș a precizat că achitarea datoriilor a avut loc din contul activității operaționale a companiei, nu ca urmare a investițiilor făcute de cumpărător, așa cum era prevăzut.
„Ca și economist, îmi pun întrebarea: dacă din activitatea proprie a companiei, fără pic de investiție, a fost capabilă să achite 80% din datorii, atunci trebuia să fie privatizată sau nu?”, a declarat președintele Curții de Conturi, Marian Lupu.
De asemenea, cumpărătorul era obligat prin contract să cumpere două aeronave în 2019. Însă, s-a constatat că a fost cumpărată o singură aeronavă.
Potrivit sursei citate, instabilitatea financiară și falimentarea Întreprinderii de Stat „Air Moldova” s-a produs din cauza gestionării defectuoase a factorilor decizionali, fondatorilor, consiliului de administrație și administratorilor care s-au succedat periodic.
Amintim că în luna octombrie 2019, Agenţia pentru recuperarea bunurilor infracţionale a CNA şi Procuratura Anticorupţie au aplicat sechestru în valoare de 301,6 milioane de lei în cadrul unui dosar în care este instrumentată infracțiunea de spălare de bani în proporții deosebit de mari la privatizarea „Air Moldova”. În prezent, valoarea totală a bunurilor indisponibilizate în acest dosar este de aproximativ un miliard de lei.
Întreprinderea de Stat „Air Moldova” a fost achiziționată în octombrie 2018 de către compania Civil Aviation Group SRL, care deține compania română de aviație privată Blue Air.