Ajutau moldovenii să se angajeze în Italia și mituiau grănicerii din România și Ungaria. Acum riscă pedepse cu închisoarea (VIDEO)
Full Article 3 minutes read

Ajutau moldovenii să se angajeze în Italia și mituiau grănicerii din România și Ungaria. Acum riscă pedepse cu închisoarea (VIDEO)

Trei persoane din Republica Moldova și una din România sunt suspectate de organizarea unei filiere de migrație ilegală a persoanelor social-vulnerabile din țara noastră. Acestea erau racolate pe internet și erau ajutate să ajungă în regiunile Alta Campania şi Basso Lazio din Italia. În schimb, beneficiarii trebuiau să le achite comisioane organizatorilor. În schemă erau implicați și grăniceri din statele europene, care primeau mită ca să nu aplice interdicții persoanelor care încalcă termenul de ședere în UE.

Potrivit unui comunicat publicat pe 17 august, o femeie de 40 de ani, originară din R. Moldova, plasa anunțuri pe site-urile specializate de publicitate și promitea angajarea în calitate de îngrijitor a persoanelor în etate din Italia. Victimele erau asigurate că vor avea un orar de muncă de 8 ore, cazare, fără a avea un contract de muncă, în baza pașaportului biometric și nu vor avea probleme cu tranzitarea spațiului UE după expirarea celor trei luni de ședere.

În urma investigațiilor efectuate s-a stabilit că doi dintre suspecți erau responsabili de soluționarea problemelor la ieșirea din spațiul UE. Persoanele erau transportate în Italia cu autocare de rută regulată, în baza pașapoartelor biometrice a R. Moldova. Când victimele depășeau termenul de trei luni de ședere, acestea nu primeau interdicție de intrare în spațiul UE, întrucât organizatorii rețelei aveau înțelegeri cu angajații de la punctele de trecere a frontierelor Ungariei și României. Angajații achitau în acest scop câte 100 de euro.

Victimele erau ajutate de suspecți și la perfectarea celui de-al doilea pașaport biometric, pentru a se întoarce în Italia. În acest scop, achitau organizatorilor sume cuprinse între 200-300 de euro.

Ajungînd în Italia, victimile erau predate persoanei din România care era responsabilă de angajarea nemijlocită în câmpul muncii. Aceasta încasa cîte 200-300 de euro din primul salariu sau din orice altă identificare a unui nou post de muncă. Salariul lunar al victimilor varia între 550-700 euro.

Oamenii legii au adunat probe pe parcursul lunilor iulie-august 2021. Împreună cu autoritățile Italiei, forțele de ordine au desfășurat un șir de percheziții la domiciliile suspecților și au ridicat înscrisuri care reflectă activitatea infracțională, permisuri de ședere, acte, transferuri bănești, telefoane mobile.

Totodată, polițiștii din Italia au reținut două persoane: un bărbat de 40 ani originar din R. Moldova, care era responsabil de transportarea persoanelor în Italia și o femeie originară din România, responsabilă de angajarea în cîmpul muncii. Polițiștii italieni au ridicat 4 microbuse și un autocar, cu care erau transportate victimele.

Dacă le va fi dovedită vinovăția, suspecții riscă de la 10 la 15 de ani de închisoare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: